Egyszerű bableves
2012. március 25. írta: VegaLife

Egyszerű bableves

A fejtett bab megköti a koleszterint a bélben, így csökkenti, vagy gátolja a koleszterin felszívódását. A babszemekben lévő keményítő nagyon lassan szívódik fel, a belőle képződő szőlőcukor lassabban kerül a véráramlatba, ennek köszönhetően a vércukor szintet nem emeli meg ugrásszerűen. Tehát egy újabb növény Isten tárházából, ami az inzulin rezisztenciában, cukorbetegségben szenvedő emberek számára (is) értékes táplálék lehet, ha azt egészségesen készítjük el.

Ráadásul a fejtett bab gazdag forrása az alábbi vitaminoknak, ásványi anyagoknak (teljesség igénye nélküli felsorolás):

Niacin, B1-vitamin, B2-vitamin, folsav, pantoténsav, B6-vitamin, C-vitamin, E-vitamin, kalcium, króm, cink.

A kemény, vagy nem megfőtt bab ételmérgezést is okozhat, mivel a szervezet számára emészthetetlen anyagokat tartalmaz. A száraz babot legalább 6-8 óráig áztatni kell - én egy éjszakára, de megesik, hogy 24 órára is beáztatom. Majd ezt követően kerül főzésre.

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 25 dkg fejtett bab
  • 6-8 szál sárgarépa
  • 2-3 szál fehérrépa
  • 3 szem krumpli
  • 1 zellergumó
  • 1 karalábé
  • petrezselyem
  • 6-8 gerezd fokhagyma
  • fűszerpaprika
  • ételízesítő
  • babérlevél (3-5 levél)

 

Elkészítés:

Miután a babot órákon át áztattuk, sós, babérleveles vízben feltesszük főzni. Ha zsenge babot a fagyasztóból vettük elő, akkor gyorsan megfő, ha viszont bolti zacskós babot főzünk, bizonyára bőséges idő kell a puhulására. Persze lehet konzervből is főzni, bár én még nem próbáltam.

Amikor a babszemek már megpuhultak, a vizet, amiben főtt - szűrő segítségével - leöntjük. Azért szoktam vizet cserélni, hogy ne okozzon puffadást a leves. Hozzáadjuk a megtisztított, felkarikázott répákat, a felkockázott karalábé, krumpli és zellergumót. Átkeverjük tűz felett. Adunk hozzá egy kis ételízesítőt (vagy sót), megszórjuk kb. 1 evőkanál fűszerpaprikával és felöntjük vízzel úgy, hogy bőségesen ellepje.

Közepes lángon tovább főzzük addig, amíg a többi zöldség meg nem fő. A főzés befejezése előtt kb. 10 perccel hozzáadjuk a fokhagymadarabokat és az apróra vágott petrezselyemzöldet.

Tésztát is főzhetünk hozzá. Én durum csigatésztát főztem levesbetétként, ugyanis kicsit híg is lett a leves, valamint tudtam, hogy aki enni fog belőle, tésztával szereti.

Az utolsó 10 percben akár gabonakolbász szeleteket is tehetünk hozzá.

A leves olaj nélkül egészségesebb, ezért nem került bele semmi rántás.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr694338139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása