Nem kell nekünk Délkelet Ázsiába mennünk, hogy sushit együnk. Sőt! Nem kell hozzá nekünk fekete tengeri moszat (nori) sem. Miért? Mert nálunk készen áll a henger, csak meg kell töltenünk. Nem másról beszélek, mint a cukkiniről.
Ott lapultak a hűtőm alsó dobozában a kicsit megöregedett cukkinik. Szép nagy darabok voltak. Szerettem volna valami egyedit készíteni. Interneten bóklásztam, míg megláttam, valaki megtöltötte darált hússal a cukkiniszeleteket. Más sem kellett hozzá, hogy nyomdokaiba lépjek és elkészítsem a cukkinis sushi vega (sőt! vegán, mert tojás sem kell bele) változatát.
A recept:
Hozzávalók:
- 3-4 nagyobb darab cukkini
- kb. 20-25 dkg barnarizs
- 2 pritamin vagy kápiapaprika
- 1 bögre (vagy konzerv) kukorica
- lilahagyma
- kapor
- víz
- só
- ételízesítő
Elkészítés:
A cukkiniket felszeleteljük vastagabb karikákra. A magjaikat kivesszük, majd a cukkini belsejét is kicsit kivágjuk, figyelve arra, hogy a héját át ne vágjuk, és maradjon még egy kis perem is a héj alatt. Forrásban lévő sós vízbe tesszük az így előkészített cukkinidarabokat. 2-3 percig főzzük őket, majd kivesszük a vízből és lecsöpögtetjük őket. Ezt a műveletet hívják blansírozásnak.
Közben a barnarizst megfőzzük, hozzáadjuk a kukoricát (ha kell, előtte megfőzzük).
A kikapart cukkinihúsokat teflonban átpároljuk, kaporral, ételízesítővel meghintjük.
A kukoricás barnarizshez keverjük a megpárolódott cukkinibelsőt, majd az apróra szelt pirospaprikát, és a feldarabolt lila hagymát. Ételízesítővel megszórjuk, hogy ne legyen sótlan.
Ha kihűltek a blansírozott cukkiniszeletek, megtöltjük őket a zöldséges rizzsel.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a megtöltött cukkiniszeleteket ráhelyezzük. Kb. 20-30 percig (míg kicsit megbarnul a teteje) sütjük.
Magában is kiválóan elfogy, de köretnek is megfelelő étel.
(A képek nem túl szépek, sajnos csak mobillal tudtam megörökíteni eme remek étket.)