Tofupörkölt finom tökfözelékkel
2012. február 23. írta: VegaLife

Tofupörkölt finom tökfözelékkel

Tudom, sokan nem kedvelik a tökfőzeléket. De szerintem csak azért, mert nem ettek még finomat. Sokan telenyomják kaporral, Magyarország egyes vidékein pedig jó paprikás színűre készítik. Igen, a menzákon és gyorsétkezdékben van mit kritizálni a tökfőzeléken. Egyszerű étel, és nagyon finoman elkészíthető. Csak óvatosan kell bánni a kaporral, kell hozzá egy kis fokhagyma, és persze tejszín (természetesen növényi) segítségével tényleg finom tökfőzelék készíthető.

1329306479873tt.jpg

 

 

 

 

 

Jó tudni, hogy fogyókúrázóknak és cukorbetegeknek kiváló táplálék, hiszen alacsony szénhidrát tartalma van, fehérje és zsír is meglehetősen kevés van benne. Mivel lédús zöldség, így jelentős víztartalma van és a hozzá járuló rostanyag az emésztő szervekre jó hatással van.

A nyers tök fogyasztásának is van egy nagy előnye - elsősorban cukorbetegek számára. Mivel a töknek magas só és nátrium tartalma van, így ezek a vérben felszívódnak, ami által csökken a cukortartalom.

Fontosnak tartom megemlíteni azt is, hogy piacon, zöldségesnél történő vásárlás esetén győződjünk meg róla, hogy a tök szára friss, valamint a héja zsenge. (Ha a körmünket bele tudjuk nyomni a héjába könnyen, akkor nyugodtan megvehetjük.)

Ellenkező esetben bajlódni fogunk a megpucolással és a reszeléssel is.

Nagy előnye, hogy fagyasztható, és finom tökfőzelék készíthető belőle télen is.

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 kg gyalult tök (nekem most fagyasztott volt)
  • 1 kiskanál szárított kapor vagy egy szál kaporról a levelek leszedve
  • 1 kiskanál ételízesítő
  • 3-4 db fokhagymagerezd felaprítva
  • 1,5 dl növényi tejszín (vagy növényi tej, esetleg tejföl)
  • 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő
  • 2 késhegynyi piros fűszerpaprika

 

Elkészítés:

A gyalult tököt (Fagyasztott állapotban először ki kell olvasztani, a levének a felét én leöntöttem róla, de ezt nem mindig szoktam.) lassú tűzön saját levében megfőzzük. Főzés közben hozzáadva a kaprot az ételízesítőt és a felaprított fokhagymákat. Amikor megpuhult, a tejszínt (hideg) kikeverjük a keményítővel és a lehelletnyi fűszerpaprikával csomómentesre, majd lassan, folyamatos keverés közben a tökhöz öntjük a keményítős tejszínt. Alacsony lángon, folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg szépen besűrűsödik. Elvileg ez elég gyorsan megtörténik.

A főzelék így pikk-pakk elkészül.

Tofupörkölttel a tetején tálalhatjuk, amit szintén nagyon gyorsan és egyszerűen el lehet készíteni.

 

Hozzávalók:

  • 30 dkg füstölt tofu
  • 1 hagyma
  • kevés olaj
  • ételízesítő
  • magyaros fűszerkeverék
  • őrölt fűszerpaprika
  • víz

 

Elkészítés:

Egy közepes fej hagymát apróra vágunk és egy teflon bevonatú (nem kötelező, de ajánlott) edénybe alacsony lángon elkezdjük pirítani. Közben felkockázzuk a tofut. Amikor a hagyma megpirult, nagyon kevés olajat hozzáadunk, átkeverjük, majd a felkockázott tofut is hozzátesszük. Jöhet bele a kevés ételízesítő - keverés, pár csipet magyaros fűszerkeverék - keverés, majd színezéshez úgy egy csapott kiskanálnyi piros paprika, és azonnal kb. 1 - 2 dl víz. Közepes lángon megvárjuk míg elkezd forrni, ezzel a tofukockák átveszik a fűszeres ízt. Kész is a pörkölt! Persze nem csak tökfőzelékhez lehet készíteni. Mint egy sima pörkölt, bármihez nagyszerűen passzol. Tény, hogy fagyasztott gyalult tökből készített főzelékkel 30 perc alatt összehozzuk a két ételt. S mi több! Gluténmentes ebéd - lisztérzékenyek is fogyaszthatják - hacsak a szójaérzékenység nincs a "repertoár"jukban.

1329301527878tt.jpg 1329301576158tt.jpg
1329302196437tt.jpg 1329302617578tt.jpg
1329301856843tt.jpg 1329306467547tt.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr414182499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása