Kenyérsütés a szabadban - egy új gasztronómiai élményem
2011. október 19. írta: VegaLife

Kenyérsütés a szabadban - egy új gasztronómiai élményem

Október első igazán hűvös és szeles vasárnapján hivatalosak voltunk egy társasági összejövetelre - egy magyar farmra. Azért nem mondom, hogy tanya, mert a ház (ami még nem készült el teljesen, de már jól lakható) inkább modern ház, semmint egy tanyasi házra emlékeztet.

Hatalmas nagy terület tartozik hozzá, szőlő, konyhakert, kicsi kis mesterséges tavacska. Állatok is vannak a tanyán. Kecske (akik közül egy képes két lábon Veled táncra kelni), tehenek, lovak (velük sajnos most nem találkozhattunk). Baromfiudvart pedig kutyaugatást is felülmúló libagágogás harsogja teli, lehetőséget alig hagyva a kakas kukorékolásnak, vagy a csendesebb tyúkok kotlásának.

Szumma szummárum, hideg volt (egész napot a szabadban, friss levegőn töltöttük). Fújt a szél. Csupán ez a tényező volt, ami komfortérzetemet zavarta. Mai napig irigyléssel gondolok arra, hogy mennyivel szabadabb életet élnek. Nincsenek kiszolgáltatva holmi áruházláncok termékeinek, hanem saját maguk sütik a kenyeret (jó, általában ezt én is sütöm otthon, de gépben, legfeljebb sütőben és nem udvari kemencében...), készítik a sajtot kecsketejből és tehéntejből, sőt mi több, a baromfiudvar igazi - nem tápos tojásait fogyaszthatják.

Jó kis házi kenyeret készítettünk mi is. A háziasszony kikeverte a tésztát, receptje nem tért el az én alapreceptemtől. Legfeljebb mennyiségben. Tett bele ő is szezámmagot, lenmagot, napraforgómagot. Mivel kemencében sült, erőteljesebb íze lett. Dédimamám kalácsát idézte fel bennem. Kiadós, vastag héját élvezettel rágtuk.

Gondoltam, recept helyett megosztok néhány képet - elsősorban a kemencés és bográcsos élményekről nektek. Voltunk vagy negyven-ötvenen. Majdnem mind vegák. Így aztán jó kis krumplipaprikás nokedlivel és gombapörkölt volt bográcsban. Persze megkóstolhattuk az igazi házi sajtot, sőt a nagy ebéd előtt hatalmas szemű lila és fehér szőlőt ehettünk.

A nasi sem hiányzott az ebéd végén. Mindenki hozott egy kis "hazai"t. Értem azt, saját készítésű süteményt. Majdnem mind el is fogyott.

Egyszóval még ha hideg is volt, de kellemesebb idő esetén újra kimennék, több fényképet készítenék.

Lássuk a képes beszámolót:

Bográcsban fő a gombapörkölt... ... és a paprikás krumpli nokedlivel.
 
A házi kecske sajt érlelődik a verandán.... Házi sajtot is adtak a lakomához.
 A tojások ölben érkeznek a tyúkólból.  Itt a mesterséges tavacska képe látható.
 A kemence ajtaja épp csukva van. A fával fűtött kemencéből a parazsat kikotortuk, aminek a helyére a kenyereket beraktuk.

Parázs helyett kenyér izzik a kemencében.

 

A kenyereket napraforgó levelekkel takartuk le. Kellemes aromát ad a kenyérnek, megőrzi a kiszáradástól, és hogy megégjen.

 A megsült kenyerek a terítő alatt pihennek.  Várják, hogy elfogyasszuk őket.
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr513314346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása