Fodros kel krumplival
2022. október 07. írta: VegaLife

Fodros kel krumplival

fodros_kel_krumplival_super_food.jpgTudtad, hogy a mélyzöld színben pompázó fodros kelkáposzta szuper táplálék, "superfood". Szerencsére ez egy olyan növény, amiért nem kell országhatárokat átlépni például sem magyarnak, sem angolnak. Európa nagy részén termelik és megterem. Magyarországon is kezd egyre jobban elterjedni a kertekben, piacokon. Tehát az ökológiai lábnyom fodros kel étellel kisebb lesz. Miért szeretem a fodros kel-t? Tele van egészségünket, szervezetünket építő és fenntartó vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánssal, a kalóriája viszont nagyon alacsony és igazi rost forrás. Kalcium, kálium, vas, foszfor, C-vitamin, B-vitamin - csak hogy néhányat említsek azokból, amikben gazdag. Sokan rák-megelőző diétában teszik rendszeressé. Spenóthoz képest oxálsav tartalma lényegesen kevesebb. Külön előnyös, hogy hideg hónapokban (októbertől február végéig) van az igazi szezonja, bár melegebb időszakokban is találhatunk üzletekben, piacokon. 

A recept

Hozzávalók:

  • néhány szem közepes méretű krumpli
  • pár szál fodros kel (levél)
  • 4-5 gerezd fokhagyma
  • víz

  

Elkészítés:

A krumplikat megpucoljuk, megmossuk és felkockázzuk. Annyi sós vízben megfőzzük amennyi épp ellepi. Amíg fő, elkészítjük a káposztát.

 A fodros kelkáposzta leveleket megmossuk majd széltében felszeleteljük. Tapadás mentes edényben kevés vízen megpároljuk. Kis sóval meghintjük majd adunk hozzá apróra vágott vagy összezúzott fokhagymát.

A megfőtt krumplit és a megpárolódott zöld leveleket csak szimplán összekeverjük. Melegen tálalva igazán finom, de langyosan és hidegen is képesek voltunk falni, mert nagyon finom és laktató. Ha száraznak találjuk, növényi joghurtot vagy tejfölt tehetünk a tetejére.

 

fodros_kel_krumplival.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr2517940908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása