Gombás-tofus rizottó
2012. május 14. írta: VegaLife

Gombás-tofus rizottó

"Ha egy évre tervezel, vess rizst;

ha egy évtizedre, ültess fákat;

ha pedig egy életre, akkor tanítsd az embereket"

(Régi kínai közmondás)

 

 

 

 

 

 

 

 

A rizs a világon a legrégebbi idők óta termesztett gabonaféle, amit több száz országban ültetnek. A világ gabonatermésének 30%-át a rizs adja. A világ rizstermesztésének mintegy fele olyan földekről származik, amelyeket teljes egészében kézi erővel művelnek meg. Az ázsiai hagyományos művelés során az asszonyok ültetik és gyomlálják a rizst, a férfiak pedig a talaj-előkészítést és az elárasztással kapcsolatos munkákat végzik.

A rizs valószínű Kínából származik, bár Koreában is a legősibb termények közé számít. Magyarország területén a rizst a 18. század végén kezdték termeszteni.

A barna, fényezetlen rizs fogyasztásáról a 19. században kezdtek áttérni - különösen Ázsiában - a fényezett rizsre, amelyről a vitaminokat és fehérjéket tartalmazó terméshéjat eltávolítják. Ezeknek a tápanyagoknak a hiánya a beriberi nevű betegség gyakoriságának növekedését okozta. A beriberi szingaléz nyelven annyit tesz: "nem tudom, nem tudom", és a tiamin (B1 vitamin) és más vitaminok, valamint ásványi anyagok hiánya következtében fellépő bénító hatásra utal. Tünetei egyebek között letargia és kimerültség. A beriberi vagy másnéven kakke, gyakori betegség Ázsiában.

A fenti ismertető után következzen egy barna rizsből készült olasz étel - egy rizottó gombával és tofuval ízesítve.

A recept:

Hozzávalók:

  • 20 dkg barna rizs
  • 20 dkg csiperke gomba
  • 20 dkg laska gomba
  • 20 dkg füstölt tofu
  • 1 fej hagyma
  • 4 szál újhagyma
  • 2 nagyobb darab színesebb paprika aprítva (nekem a fagyasztóból került elő)
  • 1 zöldségleves kocka
  • 1-1,5 dl víz
  • ételízesítő

 

Elkészítés:

A rizst, miután alaposan megmostuk, bő vízben a leveskockával nem túl puhára megfőzzük. Az a jó, ha pergősre sikerül a rizs, és nem fő szét, hanem szép különálló szemek lesznek. Amíg a rizs fő, elkészítjük a többi hozzávalót. A gombákat megpucoljuk, alaposan megmossuk. Felszeleteljük. A hagymát megfosztjuk héjától és felaprítjuk. Fogunk egy edényt és feltesszük a hagymát. Én teflon bevonatú edényt használok, így nem kell hozzá sem olaj, sem kókuszzsír, sem víz, egyszerűen csak elkezdem pirítani a hagymát. Ha nem teflon bevonatú, akkor szükség lehet olajra vagy pároláshoz (egészségesebb) vízre.

A sárgára pirult hagymához hozzáadjuk a gombaszeleteket, átforgatjuk és tovább pároljuk. Ha minden jól megy, a gomba ereszt levet. Kb. 1 csapott evőkanál ételízesítőt szórunk gombákra. Miközben párolódnak, felszeleteljük a tofut. Amikor már láthatóan megpuhultak a gombák, hozzáadjuk a tofukockákat (vagy tofucsíkokat), valamint a felaprított újhagymákat és paprikákat. Átkeverjük. 1 dl vízzel felöntjük. A lényeg, hogy ne legyen nagyon szószos, pörköltes állaga. Közepes lángon megvárjuk, míg rottyan egyet. Majd a pergős rizsszemekkel összekeverjük.

Friss újhagymát és retket raktam a tányérra hozzá, de ha lett volna itthon ecetes vagy kovászos uborka, minden bizonnyal azzal is kipróbálom.

A rizs főzési idejét leszámítva ismét egy gyorsan elkészíthető étellel állunk szembe. Aki fehér rizst, sőt gyorsrizst használ, annak minden bizonnyal belefér a 30 perces készítési időbe. A barna rizzsel ez kb. 15-20 perccel tovább tart, de megéri. Jázminrizzsel és vadrizzsel is nagyon finom.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr674507486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása