A recept:
Hozzávalók:
- 4 dl meggyes joghurt (Nem ivójoghurt)
- 4 dl növényi tejszín (Hulala)
- 20-30 dkg meggy (meggy hiányában 3-4 evőkanál meggylekvár)
- 1 csomag babapiskóta
- Szükség esetén: 1 csomag habfix, vagy zselatinfix
Elkészítés:
A megmosott, kimagozott meggyeket villával összetörjük (díszítésnek érdemes meghagyni kb. 15-20 szemet).
A növényi tejszínt kemény habbá verjük. (Hulala esetében nekem nem volt szükségem sem habfixre, sem zselatinfix-re.)
A keményre vert tejszínhez óvatosan hozzákeverjük az összetört meggyet. (Amennyiben szükséges, mert híg lett a tejszín, tovább verjük a habverővel.)
Végül hozzákeverjük a joghurtot. Itt már végképp eldől, szükséges-e hozzáadnunk habfixet, vagy zselatinfixet. A lényeg, hogy a tejszínes, joghurtos, meggyes masszának keménynek kell lennie. Ha felemeljük a habverőt, nem jó, ha lefolyik róla a felvert anyag.
Fogunk egy tortaformát, vagy egy kerek nem túl magas edényfélét. Fóliával kibéleljük úgy, hogy a fólia lelógjon az edény faláról.
Az így kibélelt edénybe belerakjuk az összes tejszínes masszát, alaposan elsimítva. A tetejére babapiskótákat teszünk. Mivel ez lesz a torta "talpa", így lehetőség van babapiskóta helyett normál piskótalapot is tenni.
A piskótákat picit a krémbe nyomkodjuk, majd a fólia szabadon maradt részeivel beborítjuk és hűtőbe tesszük néhány órára, vagy egy éjszakára.
Pihentetés után elővesszük. A tetejéről lefejtjük a fóliát és tálcára, tányérra borítjuk. A maradék fóliát is így már le tudjuk szedni a süteményről.
Ezt követően kezdődhet a díszítés. Lehetséges felvert tejszínhabbal és meggydarabokkal díszíteni a torta tetejét, vagy csokimázat önteni rá, arra tejszínhabot nyomni, majd meggydarabokat tenni rá.
Meggy helyett eperrel, ribizlivel, málnával vagy az adott évszak idénygyümölcsével is elkészíthető (mindegyikkel nagyon finom)!