Sokan sokféle módon készítik el a párolt lila káposztát. Receptleírásomnál az egészséges táplálkozást tartom szem előtt:
A recept:
Hozzávalók:
- 1 kisebb lila káposzta,
- 1 fej vöröshagyma,
- só,
- bors vagy borsikafű,
- őrölt kömény,
- 2 ek nádcukor vagy méz, esetleg biocsicsóka,
- egy kevés citromlé,
- 1 dl víz,
- 1 ek olivaolaj vagy kókuszzsír
Elkészítés:
A felaprított hagymát lassú tűzön, folytonos kevergetés mellett kezdjük el párolni. Kis idő múlva tegyük hozzá az olajat, vagy a kókuszzsírt. Figyeljünk arra, hogy az olaj, vagy a zsír ne égjen meg, ne piruljon így a hagyma se. A lényeg, hogy üvegesre párolódjon a hagyma.
Ezt követően adjuk hozzá a megtisztított, vékonyra reszelt káposztát.
Öntsük fel a vízzel, ízesítsük fűszerekkel (só, bors és őrölt kömény), majd fedő alatt 40-45 percig pároljuk. (Közepes lángon.) Mikor már tapasztaljuk, hogy megpuhult a káposzta, akkor a lábos fedelét vegyül le és főzzük tovább, míg a maradék káposzta lé el nem párolódik.
Legvégül egy fél citrom levével, és mézzel/biocsicsókával ízesítsük ízlés szerint.
A káposzta párolásakor lehet hozzáadni reszelt almát, és/vagy lilahagymát. Ezek még ízletesebbé teszik eme remek étket.
Többek között KOLBÁSZRÉTESHEZ szoktam készíteni.