Természetesen most medvehagymával tettem egyedivé ezt a hétköznapi ételt.
Hála anyósom áldott kétkezi munkájának a fagyasztó ládánkban még mindig megbújt egy adag sárga hüvelyű zöldbab. Medvehagyma szezon idején kínálkozott az alkalom, hogy készítsek egy villámgyors vacsorát kettőjük társaságával főzelékként.
A recept:
Hozzávalók:
- 1 kg sárga hüvelyű zöldbab (nekem fagyasztott állapotban volt)
- víz
- ételízesítő
- medvehagyma
- 1,5 dl növényi tej
- keményítő
- piros fűszerpaprika
- esetleg fokhagyma
Elkészítés:
(A fagyasztott zöldbabszemeket szűrőn keresztül átmostam, így biztosítottam azt, hogy az esetleges fagyasztós, hűtős íz tova tűnjön.)
A zöldbabot felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Közepes lángon elkezdjük főzni, és egy kevés ételízesítőt teszünk hozzá. Amikor a zöldség megpuhult a következő habarást végezzük el:
Hideg növényi tejet kb. 1,5 evőkanál keményítővel és egy teás kanál (csapott) fűszerpaprikával csomómentesre keverünk. A zöldbabot lehúzzuk a gázról és a csomómentes lét folyamatos keverés mellett hozzáadjuk. Ekkor még néhány gerezd fokhagymát is tehetünk bele, valamint 5-8 szál apróra vágott medvehagymát. Jól átkeverjük és lassú tűzön folyamatos keverés mellett addig főzzük, míg a főzelék be nem sűrűsödik.
Gluténmentes étel, lisztérzékenyek is fogyaszthatják. Nem mellesleg a medvehagyma és a fokhagyma mennyei ízt varázsol ennek a "menza"ételnek.
Ez tényleg 30 perc alatt elkészül. Készíthetünk hozzá fasírtot, főtt, vagy tükörtojást, de az igazat megvallva én minden főzeléket, ahogy a zöldborsó főzeléket, úgy ezt is legjobban magában szeretem.
Nem medvehagyma szezon idején a fagyasztóból is vehetünk elő lefagyasztott medvehagymát, vagy helyettesíthetjük apróra vágott sok sok petrezselyemmel.
![]() |
![]() |