Medvehagyma olajban
2012. április 03. írta: VegaLife

Medvehagyma olajban

Javában tart a medvehagyma szezon és akaratlanul is kínálkozik, hogy készítsek belőle valami kis gasztronómiai apróságot húsvétra.

 

 

 

 

 

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 nagy csokor medvehagyma (kb. 40-50 szál)
  • 1 evőkanál himalája só
  • hidegen sajtolt napraforgó olaj (vagy olívaolaj)
  • 1-2 csinos üveg

 

Elkészítés:

A medvehagyma leveleket megmossuk, a vizet róluk lecsepegtetjük. Mindegyik levél szárát levágjuk, félre tesszük. Néhány levelet egymásra helyezünk és felcsavarjuk. Az így kapott "hengerfélét" vékony szeletekben felszeleteljük.

A hagymák szárait külön aprítjuk fel. Az egészet váltakozva (sötétzöld, világoszöld) az üvegbe tesszük. Az egyik sorba himalája sódarabokat szórunk. Amikor nagyjából megtelt az üveg, szép lassan felöntjük olajjal addig, míg az olaj teljesen befedi a hagymákat.

Kenhetjük kenyérre, vagy pirítósra, salátát is ízesíthetünk vele. Használhatjuk levesbe csepegtetve (tálalás után), vagy finomabbá tehetjük általa a megfőtt rizs vagy köles-szemeket, keveset önthetünk a krumplipürére. Húsevők pácoláshoz is használhatják. Bár szerintem ez vétek.

Hűtőben tároljuk, mert gyorsan erjedésnek indul. Néhány hétig így eltartható.

Medvehagyma-olajat is készíthetünk. Ez esetben a megmosott, legzsengébb medvehagyma leveleket egy üvegbe tesszük és olajat öntünk rá. Hasonlóan a fent leírtakhoz ez is felhasználható.

Természetesen a medvehagyma fagyasztva is tárolható - ez esetben lényegesen hosszabb ideig, mint az olajban eltett levelek. Fagyasztás előtt szintén alaposan meg kell mosni, lecsepegtetni és felaprítani, majd zacskóba téve mehet a mélyhűtőbe.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr724360370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyogynövényblog 2012.04.04. 19:00:42

Medvehagymáról bővebben rengeteg képpel...
www.drflora.hu/?p=3271
Üdv.

atlanta 2012.04.28. 19:29:56

A medvehagymát én is nagyon szeretem, most fagyasztottam le először, igaz nem vágtam apróra. Felengedve viszont 1-2nap után teljesen kieresztette a levét, és tocsogóssá vált (és nem is túl gusztusos). Ezt meg lehet előzni, vagy kis adagokat lehet csak előszedni és azonnal megenni? Nem rohad /penészesedik meg így kiengedve?

VegaLife 2012.05.01. 07:38:04

@atlanta: Gondolom, már rájöttél (főleg ennyi nap elteltével - bocs, hogy csak most válaszolok), hogy nem érdemes az egészet kiengedni, ha szükséged van rá. Ha egészben fagyasztod le, érdemes a levelekből levágni annyit, amennyi szükséges és ha főtt ételbe szeretnéd tenni, akkor a főzés vége felé ízesítheted vele az ételt.
Nem tesz jót neki, ha kiveszed az egészet a fagyasztóból és kiengedve tárolod. Rostjai szétesnek, levelei sötétek lesznek. Továbbá, ahogy tapasztaltad levet is ereszt mire felenged fagyott állapotából. Legközelebb inkább aprítsd fel és kisebb csomagokban fagyaszd le. Könnyebb lesz a használata. Eleve nem kell ez esetben egy egész nagy adagot felengedni. Másik remek tartósítási mód, felaprítás után szétteríteni és megszárítani (mint a petrezselyemleveleket). A megszáradt medvehagyma leveleket üvegecskékben tárolhatod. De tény, hogy hatóanyag szempontjából a fagyasztás az előnyös.
Sok sikert a további próbálkozásokhoz! (Még elvétve akad a piacokon némi medvehagyma, ha nem találsz termő területet.)
süti beállítások módosítása