Javában tart a medvehagyma szezon és akaratlanul is kínálkozik, hogy készítsek belőle valami kis gasztronómiai apróságot húsvétra.
A recept:
Hozzávalók:
- 1 nagy csokor medvehagyma (kb. 40-50 szál)
- 1 evőkanál himalája só
- hidegen sajtolt napraforgó olaj (vagy olívaolaj)
- 1-2 csinos üveg
Elkészítés:
A medvehagyma leveleket megmossuk, a vizet róluk lecsepegtetjük. Mindegyik levél szárát levágjuk, félre tesszük. Néhány levelet egymásra helyezünk és felcsavarjuk. Az így kapott "hengerfélét" vékony szeletekben felszeleteljük.
A hagymák szárait külön aprítjuk fel. Az egészet váltakozva (sötétzöld, világoszöld) az üvegbe tesszük. Az egyik sorba himalája sódarabokat szórunk. Amikor nagyjából megtelt az üveg, szép lassan felöntjük olajjal addig, míg az olaj teljesen befedi a hagymákat.
Kenhetjük kenyérre, vagy pirítósra, salátát is ízesíthetünk vele. Használhatjuk levesbe csepegtetve (tálalás után), vagy finomabbá tehetjük általa a megfőtt rizs vagy köles-szemeket, keveset önthetünk a krumplipürére. Húsevők pácoláshoz is használhatják. Bár szerintem ez vétek.
Hűtőben tároljuk, mert gyorsan erjedésnek indul. Néhány hétig így eltartható.
Medvehagyma-olajat is készíthetünk. Ez esetben a megmosott, legzsengébb medvehagyma leveleket egy üvegbe tesszük és olajat öntünk rá. Hasonlóan a fent leírtakhoz ez is felhasználható.
Természetesen a medvehagyma fagyasztva is tárolható - ez esetben lényegesen hosszabb ideig, mint az olajban eltett levelek. Fagyasztás előtt szintén alaposan meg kell mosni, lecsepegtetni és felaprítani, majd zacskóba téve mehet a mélyhűtőbe.