Aszalt paradicsomos cipó
2012. február 14. írta: VegaLife

Aszalt paradicsomos cipó

Aszalt paradicsom. Saját aszalás. Még benne vannak a nyár ízei.

 

 

 

 

 

 

 

Anyósom kertjében minden évben rengeteg kis piros "gombóc" terem. Frissen, magában fogyasztva is nagyon szeretjük. Két kisebbet a szánkba veszünk, és a pofink "dagadt" lesz tőle. Minden évben többek közt a paradicsom illatáért és ízéért is úgy várom a nyarat, a meleget

Hmmmm.... Napérlelte igazi kerti paradicsom. Igen, ilyen szeletek kerültek aszalásra ezen a nyáron.

Tartósításukra több megoldás is van. Az egyik, kis dobozokban lefagyasztani. A másik, kis dobozokban egyszerűen a szekrénybe rakni (A doboz képes átvenni a paradicsom erős illatát.) Vagy üvegbe rakni és olajat önteni rá.

Cipócskához most a fagyóból vettem elő - úgy egy kisebb maréknyit. Kicsit összetörtem, hogy a kenyér tésztájában jobban elkeveredjen. Az alapreceptet csak egy picit módosítottam.

A recept:

Hozzávalók:

  • 2,7 dkg friss élesztő
  • 3,5 dl meleg víz
  • 2 evőkanál szójatejpor (vagy a víz fele része növényi tejre cserélhető)
  • 1 maréknyi aszalt paradicsom
  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 40 dkg fehér liszt (BL-55)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 dkg só

 

Elkészítés:

A kenyérsütő üstjébe belemorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a meleg vizet. Amikor az élesztő szétmállott a vízben, hozzáadjuk a szójatejport, majd ebbe rakjuk bele az aszalt paradicsomokat, így kicsit megáztatódnak a darabkák.

Ezután a többi felsorolt hozzávalót is sorrend szerint beletesszük.

A kenyérsütőgép programjai közül kiválasztjuk azt, amelyik dagaszt és keleszt, de nem süt.

Nekem "dough" a program neve és másfél óra alatt kész a nyers tészta.

Miután megkelt, megdagadt, kezünkkel kis cipót formálunk. A tepsit kókuszzsírral kentem ki, de jobb a sütőpapíros megoldás.

A cipó tetején egy " + " jelet vágunk késsel. Sókristállyal megszórhatjuk a cipó tetejét, de ez el is maradhat.

Sütőben kb. 30 percig (180 fok, vagy közepes láng) sütjük, majd kivesszük és vízzel megspricceljük. Még sütjük úgy 5-10 percig, majd a kész cipócskát rácson hagyjuk kihűlni.

Igazán intenzív ízű, enyhén piros színű kenyér lesz a végeredmény.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr214104646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása