Anyósom kertjéből zsenge zöldbabok kerültek lefagyasztásra. Most, hogy a tél felénél járunk, egyre inkább nyúlok a fagyasztóban megbújó csomagocskákért. Csak egyszerűen meleg vizet öntök a fagyott zöldbab szemekre, átszűröm, és közben már meg is fogan az ihlet az újabb ínycsiklandó ételre. Íme:
A recept:
Hozzávalók:
- 1 kg sárga hüvelyű zöldbab
- 1/2 kg barnarizs
- 1 nagy fej hagyma
- 1 evőkanál ételízesítő
- 1 csapott evőkanál fűszerpaprika
- olaj
- víz
- 1 teáskanál magyaros fűszerkeverék
- néhány gerezd fokhagyma
- 1/2 szál gabonakolbász
- 2-3 darab paprika
- 2 dl növényi tejszín
- kókuszzsír
Elkészítés:
A barnarizst átmossuk, majd feltesszük főzni. A zöldbabokat szintén átmossuk. Hagymát aprítunk és egy kevés vízen, vagy olajon feltesszük egy edénybe párolni.
Amikor üvegesre párolódott, hozzáadjuk a zöldbabot. Megszórjuk ételízesítővel, piros fűszerpaprikával, magyaros fűszerkeverékkel, adunk hozzá pár gerezd fokhagymát is. Öntünk hozzá kb. 2 dl vizet és lassú tűzön addig főzzük, míg a babszemek roppanósan puhák lesznek.
Fogunk egy nagyobb tepsit. Kókuszzsírral kikenjük. A megfőtt barnarizst szépen egyenletesen elterítjük a tepsiben. A megfőtt "zöldbabpörköltet" a tetejére terítjük úgy, hogy a paprikás levéből visszatartunk egy keveset.
A visszatartott paprikás léhez hozzákeverünk növényi tejszínt, egy fél rúd gabonakolbászt elmorzsolva és a paprikákat kis darabokra vágva. Ezt a szószt a zöldbab tetején egyenletesen elosztjuk.
Közepes lángon kb. 30-40 percig sütjük.
Kiadós, laktató, egészséges!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |