Az igazi paella rizzsel készül és a sáfránynak is köszönhetően sárga színben tündököl.
Csavartam egy picit a fenti állításon. Sárga volt, de nem a sáfránytól, hanem a kölestől. Rizs helyett ugyanis kölessel készítettem el. Zöldségesen. Szójamentesen.
A recept:
Hozzávalók:
- 35 dkg köles
- 30 dkg gomba
- 2 db piros húsú paprika
- 1 nagy fej lila hagyma
- 2-3 szál zsenge újhagyma
- 1 marék kukorica
- 1 marék borsó
- 4-5 szál répa
- olívaolaj
- ételízesítő
- curry
- leveskocka
- napraforgómag
Elkészítés:
A zöldségeket konyhakészre előkészítjük. (Hagymákat, paprikákat felvágjuk, gombát, répát megpucoljuk, felaprítjuk.)
A lila hagyma 3/4 részét szárazon megpirítjuk, ráöntünk egy kevés olívaolajat, majd hozzáadjuk a répát, tovább pirítjuk.
Ezt követően hozzákeverjük a kukoricát, borsót. Pároljuk. 1 (zöldség) leveskockából és 1 liter vízből zöldséglevest készítünk. Felöntjük vele a zöldségeket, Egy forrás erejéig a tűzön hagyjuk. Majd hozzáadjuk a gombát, paprikát is. Tovább főzzük, míg szinte jól átfőnek, megpuhulnak a zöldségek. Szükség esetén, ha a leves nem elég sós ízű, hozzáadunk egy kevés ételízesítőt. Majd kb. 1 kiskanálnyi curryport. Átkeverjük. Ha a zöldségek már puhák, fogjuk a hideg vízben átmosott, átszűrt kölest és hozzákeverjük.
A köles elég gyorsan felszívja a levet, egészen addig, míg meg nem puhul. Néha megkeverjük. Amikor elkészült, a levest is magába szívta, a tetejét hagymával és paprikával díszítjük, megszórhatjuk még napraforgómaggal.
A paella elkészítése során a zöldségek előkészítése (gomba, répa hámozás, feldarabolás, stb.) tart igazán picit tovább. Lehet, hogy 30 perc nem elég rá, de 45 perc alatt minden bizonnyal elkészül.
Tudom, tudom. Az igazi paella tengerparton készül, kétfülű serpenyőben, rizzsel és általában tenger gyümölcseivel. De biztos vagyok benne, hogy a spanyol tengerpartokon is gondoskodnak a vegákról!