A sárgaborsó is egy nagyon egészséges hüvelyes. Ráadásul télen a sárgaborsónak különböző változataival tehetjük étkezésünket színesebbé. Két sárgaborsós receptet már korábban megosztottam a bejegyzéseim között.
Most fasírt készült belőle.
A recept:
Hozzávalók:
- 0,5 kg sárgaborsó
- 25 dkg barna rizs
- 1 fej hagyma
- 5 babérlevél
- só
- 8 gerezd fokhagyma
- őrölt kömény
- petrezselyem
- kevés fekete bors
- egy kis csipet szódabikarbóna
- olaj
Elkészítés:
A sárgaborsót babérlevelekkel és sóval feltesszük főzni. (Érdemes, de nem kötelező egy éjszakát, vagy néhány órát a sárgaborsót áztatni.)
20 dkg rizst megfőzünk, 5 dkg rizst kávédarálóval szinte liszt finomságúra daráljuk.
A megfőtt rizst és sárgaborsót összekeverjük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, fokhagymát. Megszórjuk petrezselyemmel, őrölt köménnyel, leheletnyi fekete borssal. Egy evőkanál olajat is adunk a masszához, majd egy csipet szódabikarbónát keverünk bele.
A formáláshoz a finomra darált rizsőrleményt használjuk. Gombócokat formálunk a kezünkkel, ha szükséges, adunk hozzá egy kevés őrölt rizst. A kész gombócokból kezünk és a "rizspor" segítségével kb. ujjnyi vastagságú tallérokat formálunk. Sütőpapíros tepsire fektetjük. A tallérok tetejére pár csepp olajat csepegtetünk és megsütjük. Kb. 20 perc után érdemes megfordítani, hogy mindkét fele szép barnára süljön.
Szendvicsfeltétnek is szuper - munkába menet, vagy utazáshoz.
Nagyobb baráti körrel mentünk vidékre egyik délután. Két srácnak én készítettem az útravalót. A szendvicsükbe sárgaborsó fasírtot uborkát és babkrémet tettem. Nagyon ízlett nekik.
De főzelékekhez is fogyaszthatjuk. Vagy párolt lila káposztával. Én leginkább nyers lila káposztával vacsorára ettem.
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |