Mákos kölesfelfújt eperlekvárral
2012. május 08. írta: VegaLife

Mákos kölesfelfújt eperlekvárral

Minap a kölest feltétként ettük és maradt egy kisebb adag. Gondoltam, készítek belőle valami kis édesség-félét, mivel épp vendég is járt nálunk. Napok óta csábított a mák, amit édesanyámtól kaptam, hogy ismét ételhez próbáljam ki. Csak azért ez a megfogalmazás, mert számomra a mák magában kiskanállal fogyasztva darálás nélkül a legfinomabb. Évekkel ezelőtt nem bírtam volna megenni se a mákos palacsintát, se a mákos kalácsot. Valószínű vegaságomnak köszönhető az, hogy egyre inkább fogyasztok olyan ételeket, amelyeket a múltban kerültem. Múltkor pedig nagyon ízlett a reggelire készített, desszertnek is kiváló mákos-köleses finomság. Még szép, hogy ezt sütőben készítve is ki kellett próbálni!

Az elkészítés sokban hasonlít a mákos-köles lekvárral, csupán felvert tojással gazdagítottam.

 

 

 

 

 

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 20 dkg köles
  • 1,5 dl növényi tej
  • 5 evőkanál mák
  • egy kevés vanília kikaparva, vagy vanília-aroma, esetleg vaníliás cukor
  • 1 evőkanál biocsicsóka
  • kb. 2-3 evőkanál gyümölcscukor (vagy ki mivel édesít...)
  • 1 negyed citrom héja lereszelve
  • 2 tojás (házi tojást ajánlom, ha csak lehet)
  • eperlekvár

 

Elkészítés:

A kölest kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. Amikor a víz elpárolgott, hozzáöntjük a növényi tejet és az addig megdarált mákot is belekeverjük. Együtt főzzük. Vaníliával és gyümölcscukorral ízlésünk szerint édesítjük. Amikor a tejet is magába szívta, vagy alaposan megmosott citrom héjából reszelünk bele egy keveset, vagy egy negyed citrom levét csepegtetjük bele. Egy fél evőkanálnyi biocsicsókát (sűrítményt) is adunk hozzá. Kihűtjük, s közben a tojások fehérjét különválasztjuk a sárgájától. A fehérjéből kemény habot verünk, a sárgáját pedig 1 teáskanál gyümölcscukorral addig keverjük "habosra", míg a sárga szín világos nem lesz.

A kihűlt köleshez először a felvert sárgáját keverjük, majd finom mozdulatokkal a tojásfehérje habot is hozzáadjuk.

Kókuszzsírral kikent kuglófformába helyezhetjük, de kisebb tepsi, tortaforma is alkalmas a megsütéséhez. Ha ügyesek vagyunk, sütőpapírral is kibélelhetjük a formát. Ez esetben nem szükséges hozzá kókuszzsír.

Kb. 30 perc alatt készre sül. Túl magasra nem fog feldagadni, de nem is baj. (Hacsak nem keskeny, de magas edénybe szinte csordultig tesszük.

Tálalásnál a tetejére, vagy mellé lekvárt tehetünk. Persze igazi gyümölcsdarabokkal (pl.magozott meggy vagy szilva), vagy gyümölcssalátával is nagyon ízletes.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr634495683

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása