Egyik reggelünket édesítette meg a következő étel, ami nem csak édes reggelire alkalmas, de bizonyos esetekben - kicsit másképp tálalva még desszertnek is megfelelhet.
Borzasztó egyszerű az elkészítése. Igazság szerint, a maradék kölest turbóztam fel a következők szerint:
A recept:
Hozzávalók:
- 10-15 dkg köles
- 1,5 dl növényi tej
- 4 evőkanál mák
- egy kevés vanília kikaparva, vagy vanília-aroma, esetleg vaníliás cukor
- 1 fél evőkanál biocsicsóka sűrítmény
- kb. 1-2 evőkanál gyümölcscukor (vagy ki mivel édesít...)
- savanykás lekvár
- 1 negyed citrom
Elkészítés:
A kölest kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük. Amikor a víz elpárolgott, hozzáöntjük a növényi tejet és az addig megdarált mákot is belekeverjük. Együtt főzzük. Vaníliával és gyümölcscukorral ízlésünk szerint édesítjük. Amikor a tejet is magába szívta, vagy alaposan megmosott citrom héjából reszelünk, vagy egy negyed citrom levét csepegtetjük bele. Egy fél evőkanálnyi biocsicsókát is adunk hozzá. Két kis tál aljára lekvárt teszünk, a tálkákba porciózzuk és a tetejére is (szilva vagy ribizke, vagy csipke) lekvárt teszünk.
Külön öröm, hogy roppant gyorsan elkészül. Melegen igazán finom, de hidegen is fogyasztható. Nyáridején rakhatunk hozzá meggyet, vagy szilvát. De aszalt gyümölcs is rendkívül finommá teszi.