Tejberizs is, rétes is, rakott is? Igen, ez mind pontosan ráillik egy nagyszerű és gyors édességre.
A recept:
Hozzávalók:
- 35 dkg barnarizs
- víz
- növényi tejszín (Hulala)
- 2 konzerv ananászdarabok
- 6 szem körte
- 1 vaníliás cukor
- 1 csipetnyi őrölt szegfűszeg
- 2 ek biocsicsóka
- 1 csomag réteslap
- kevés olaj
- 1 tojás
Elkészítés:
A barnarizs szemeket átmossuk, majd vízben puhára főzzük. A megfőtt rizshez hozzáadunk 3 dl növényi tejszínt. (Én a kék színű Hulalával készítettem el, mert az nem édes, így rajtam múlt, mennyire készítem édesre. Ha valaki a rózsaszínű Hulalát használja, nem nagyon szükséges tovább édesíteni, legfeljebb egy kevés vaníliás cukorral.)
Tovább főzzük, miközben a megmosott körtéket feldaraboljuk és az ananászdarabokkal együtt hozzáadjuk a tejben "fürdő" rizsszemekhez. Majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a biocsicsókát és a csipetnyi őrölt szegfűszeget.
A körtét én nem hámoztam meg. Finom volt így is. Értékes a héja is.
Amikor a rizs a tejet is felszívta, hideg helyre tesszük, hogy kihűljön.
Közben előkészítjük a tepsit és a rétest.
A tepsit olajjal kikenjük. A réteslapokat kiterítjük, majd félbe hajtjuk őket. A hajtás mentén kést végighúzunk a közepén, ezzel szétvágtuk.
Az olajozott tepsi aljára tesszük a réteslapok harmadát. Vagyis, ha 6 réteslap volt, most van 12 db. Annak a harmada négy. A lefektetett réteslapokra a kihűlt tejberizs felét eloszlatjuk. Rátesszük a következő réteslap harmadot (ismét négy lap), majd ismét tejberizzsel kenjük meg. A tetejére réteslapok jönnek, amit felvert tojás és növényi tejjel kenünk/öntünk le. Persze lehet próbálkozni tej helyett tejföllel, amit akár egy kicsit meg is édesíthetünk.
Sütőben kb. 30-40 perc alatt aranybarnára sül a teteje. Na akkor már jó. Felszeleteljük. Tálalásnál meghinthetjük porcukorral (étkezési szőlőcukrot választottam). Adhatunk hozzá savanykásabb (pl. eper, meggy, stb) lekvárt. Anélkül is nagyon finom.
|
|