A citrom csodákra képes. Nem csak a háztartásban, gyógyulásban, tartósításban, sütésben, de a főzésben is. Különleges ízt ajándékoz az ételnek. Már megtapasztaltuk eme jó tulajdonságát a paradicsomos sárgaborsó vagy a ricottával töltött gombafejek ételek készítésekor, fogyasztásakor. Most a spenótos tésztának ad új ízeket.
Igen, tudom, már van egy spenótos tészta recept leírás a blogomon. De ez teljesen más!
Persze, ez is 30 perc alatt kész van.
Először is - lévén, hogy spenótszezon van -, nem a fagyasztóból és nem pürésített állapotban kerül az ételbe, hanem friss leveleket használunk hozzá. Másodszor pedig, áprilisban már kételyeim vannak a piros színű paprikákat illetően - mint a pritamin, vagy kápia paprika, így ezeket abszolút kihagytam. Harmadszor lila hagyma helyett póréhagymával bolondítottam tovább az ízeket. Negyedszer nem használtam hozzá tejszínt.
A recept:
Hozzávalók:
- 70 dkg spenótlevél
- 1 nagy póréhagyma
- 1/2 kg tészta
- víz
- só
- olaj (jó, ha hidegen sajtolt)
- ételízesítő
- 1 citrom
- szerecsendió
- néhány gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Forrásban lévő sós vízben megfőzzük a tésztát. A legjobb a durum tészta, de aki a tojásos tésztához ragaszkodik, azzal is elkészíthető. Én a képen látható orsó tésztát választottam. Jól mutatnak együtt.
A megfőtt átszűrt tésztát kb. 1 evőkanál hidegen sajtolt olajjal átkeverjük. Így elkerüljük, hogy a tészta összeragadjon, és egészségesebben is járunk el, mintha a a tészta főzővizébe raknánk az olajat.
Miközben a tészta fő, elkészítjük a szószt.
Fokhagymákat megpucoljuk és apró darabokra vágjuk, egy teflon bevonatú edénybe alacsony lángon pirítani kezdjük. Az alaposan megmosott spenótleveleket felvágjuk, (én nem használok hozzá elektromos aprítót, mert sokkal mutatósabb lesz a tésztán a sok spenótlevél) majd a fokhagymákra tesszük. Átkeverjük. Megszórjuk sóval vagy ételízesítővel. Pároljuk. Hamarosan saját levet ereszt. A póréhagymát felkarikázzuk, (mérettől függően talán egy fél is elég) hozzákeverjük a spenóthoz. A végén adhatunk hozzá egy kevés szerecsendiót. (Van, aki csak fokhagymával főzi meg, a szerecsendiót teljesen kihagyja.) Amikor a spenót megfőtt, egy kevés hidegen sajtolt olajat és néhány csepp citromlét csepegtetünk hozzá. Átkeverjük.
Végül egyszerűen csak összekeverjük a tésztával, a tányérokra porciózzuk, tetejükre egy-egy szelet citromkarikát rakunk (a citromot a legelején jó alaposan meg kell sikálni) és elfogyasztjuk.
![]() | ![]() |