Szeretet-kekszek
2011. október 25. írta: VegaLife

Szeretet-kekszek

Szeretet-kekszek - sok sok szeretettel készültek.

Hétvégére készülve két alkalom is kínálkozott, hogy süssek valami mutatós, könnyű, gyors finomságot.

Egyrészt az egyik délutánra vendéget vártam, másrészt a másik délután mi mentünk vendégségbe névnapot ünnepelni, ahol jövetelünk előtt lelkemre kötötték, ne vigyünk semmit.Végül úgy gondoltam, hogy viszek is meg nem is. Ugyanis, ha valami könnyű édességet viszek, és az elfogy, akkor máris elég, ha az élmény, emlék megmarad, ha máshol nem, a kívánság és az ízlelőbimbók tájékán. Így kezdtem neki a kekszek megalkotásának.

Tervem bevált, jelezték is, hogy a receptre igényt tartanak. Amúgy meg kell jegyeznem, mindkét alkalommal - a mi vendégségünk és a látogatásunk eredménye is az lett, hogy adjam meg a receptet. Ezennel nem csak velük, hanem széles körben minden Kedves Vegalife Olvasóval részletesen megosztom:

(A leírás hosszabb, apró részletekig kidolgozott, de az elkészítés meglehetősen gyors.)

A recept:

Hozzávalók:

Barna színű kekszhez:

  • 25 dkg margarin, vagy kókuszzsír
  • 20 dkg zabpehely
  • 10 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 10 dkg fehér liszt
  • 15 dkg barna cukor, (vagy ki mivel édesít)
  • 2 evőkanál kakaó vagy karob por

 

Elkészítés:

A margarint egy tálba rakjuk és fűtőtesten (vagy nyáron a tűző nap melegén) felpuhítjuk. (Természetesen csomagolás nélkül.) Nem várjuk meg, míg folyékony lesz, hanem addig hagyjuk melegedni, míg krémes állaga lesz.

Hozzákeverjük a cukrot, vagy mézet, vagy biocsicsókát. Átkeverjük, majd a kakaót vagy karob port is hozzáadjuk. Ismét keverjük.

Olyasmi krém lesz, mint amivel süteményeket, tortákat kenünk meg.

A zabpelyhet teflon sütőben megpirítjuk, majd porrá őröljük. Hozzáadjuk a krémhez a porrá őrölt pirított zabpelyhet és ismét jól átkeverjük. Végül a liszteket is hozzákeverjük. Itt már szükség van a kezünk munkájára is, nem elég csak fakanállal kevergetni. Addig gyúrjuk, amíg a tészta egy nagy gombóccá nem áll össze. (Lehet, hogy túl kemény a tészta, ez esetben egy kis növényi tejet kell hozzáadni.) Amikor a tészta egy egésszé összeállt, hűtőbe tesszük legalább fél órára. Én megpróbáltam kihagyni a hűtőt az első adaggal, végül is sikerült megsütni, de összehasonlítva a későbbiekkel, jót tett neki egy kis hideg.

Amikor a hűtőből kivesszük, kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagra, majd kiszaggatjuk. Pogácsaszaggatót, különböző formákat használhatunk.

Sütőbe tesszük, de egészen rövid ideig kell őket sütni. Nagyjából 10 -12 perc elég. Még puhák, amikor kivesszük őket a sütőből. Ezért pár percig a sütőlemezen érdemes hagyni őket. Mikor már keményebbek, akkor tálba tesszük a kekszeket.

 

Fehér színű keksz elkészítése:

Hozzávalók:

  • 25 dkg margarin, vagy kókuszzsír
  • 20 dkg kókusz
  • 10 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 10 dkg fehér liszt
  • 15 dkg barna cukor, (vagy ki mivel édesít)
  • Fél vaníliarúd, vagy 1 evőkanál vaníliaaroma, vagy 1 evőkanál vaníliacukor

 

Elkészítés:

A fentiekhez hasonlóan készítjük el a fehér színű kekszet is. A különbség csupán ott van, hogy nem zabpelyhet, hanem kókuszreszeléket pirítunk meg. A többi műveletet hasonlóan végezzük el a fehér színű masszával is.

Amikor megsültek, kihűltek a kekszek, lehetőség van arra, hogy díszítsük őket. A barna színű kekszeket olvasztott fehér csokival, a fehér színű kekszeket olvasztott csokival dekorálhatjuk.

Csoki olvasztása:

  • 25 dkg feldarabolt csoki
  • 1 evőkanál olaj

Mikróba rakjuk 1 percre (max. fokozat). Ezt követően villával addig keverjük, míg sima nem lesz. Én kiskés segítségével vittem fel a kekszekre a csokit.

Tea mellé hideg estéken, vagy kirándulásra, gyerekzsúrra nassolni valónak kiválóan alkalmas, mindamellett, hogy csinos kis ajándékot készíthetünk belőle, ha kekszes dobozba rakjuk őket, vagy átlátszó celofánba szép szalaggal megkötözzük.

Külön öröm számomra, hogy se tojás, se sütőpor, se szódabikarbóna nem kell hozzá!

Irul pirul zabpehely...

Össze is töretett...

Krémhez adva a por és a liszt Sütőlemezen pihennek
Pirított kókusz, ínycsiklandó... A fehér és barna tésztát variáltam
Kókuszos kekszek már megsütve Egy kis ízelítő az Olvasónak is a végére

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr513328081

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása