Karalábéfőzelék
2012. május 29. írta: VegaLife

Karalábéfőzelék

Ez az egyik zöldségféle a répa mellett, amit nyersen is szívesen fogyasztok. Még akkor is, ha nem tudnám, hogy Káliumban, A, B1, B2, B6 és C vitaminokban igen gazdag, emellett magnézium, jód szelén és foszfortartalma is jelentős. Nos, ennek a tudásnak nem voltam birtokában gyermekkoromban, amikor a dédimamám kertjében termett a finom karalábé. Már akkor nyersen is elrágcsáltam. Talán kevesen tudják, hogy antibakteriális hatással bír, így aztán légúti megbetegedések és bőrbetegségekben szenvedőknek különösen ajánlják a karalábé fogyasztását. Ezt elősegítendő egy roppant gyorsan (30 perc alatt) elkészíthető olcsó főzeléket mutatok be, amelyet lisztérzékenyek is fogyaszthatnak.

20120516_153412kf.jpg
 

 

 

 

 

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 3 közepes nagyságú (zöld héjú) karalábé
  • 4-5 szál zsenge karalábélevél
  • petrezselyem
  • ételízesítő
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • víz
  • 1 dl növényi tej
  • 2 evőkanál keményítő

 

Elkészítés:

A karalábékat meghámozzuk, felkockázzuk, majd átmossuk. A leveléből megtartunk 4-5 zsengébb szálat, felaprítjuk. Néhány szál petrezselymet is felaprítunk. A karalábékat megfőzzük annyi vízben, hogy épp egy picit ellepje. A vízbe szórunk ételízesítőt is. Amikor a karalábékockák már puhulnak, beleszórjuk a petrezselymet, a karalábéleveleket és a szétnyomott vagy felaprított fokhagymákat. Azért teszünk bele a leveléből is egy keveset, mert vas és karotinoid tartalma így nem vész kárba egészen.

A növényi tejet csomómentesre keverjük a keményítővel, és amikor a karalábékockák teljesen megpuhultak, folyamatos keverés mellett a keményítős tejjel összekeverjük. Ha jól dolgoztunk besűrűsödik rövid időn belül, mint a puding. (Ha nem, még egy kevés tejet keményítővel kikeverve adhatunk hozzá.)

Finom főzelék lesz belőle. Családunkban nem terjedt el annyira a karalábéfőzelék. De örülök, hogy részem lehet ebben az egészséges finomságban.

20120516_150015kf.jpg 20120516_151313kf.jpg
20120516_153419kf.jpg 20120516_153357kf.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr454552104

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása