Paradicsomos sárgaborsó
2012. február 28. írta: VegaLife

Paradicsomos sárgaborsó

Szeretem a rostban gazdag, gyorsan és könnyen elkészíthető ételeket. Az ételek magas rost tartalma képes szabályozni az étkezés utáni vércukor szintet - vagyis a rostok által nem emelkedik meg gyorsan a vér cukor szintje. Ez fontos minden ember számára akkor is, ha nem foglalkozik vele, de az inzulin rezisztenciában, cukorbetegségben, továbbá PCO szindrómában szenvedő betegek számára mindenképpen.

1330426462629s.jpg

Gondoltuk volna, hogy egy csészényi főtt sárgaborsó a napi rostszükséglet több, mint 60-65%-át fedezi?

A sárgaborsó fogyasztása által a Jó Isten gondoskodott arról, hogy a borsószemek B1 és B2 vitamin, pantoténsav, biotin, folsav, E-vitamin, kálium, kalcium, foszfor, magnézium, vas, cink, mangán és molibdéntartalma hozzájáruljon az ember egészségéhez természetes úton.

Remek téli étel, hiszen tárolása azért is könnyű, mert nem szükséges különös bánásmód hozzá. Hosszú ideig képes minőségét megőrizni. Ha mindezeket végiggondoljuk, rájöhetünk, hogy tényleg egy nagyszerű növényről van szó, és tudatos táplálkozásunk során még kedvet is kaphatunk fogyasztásához.

Igen, tudom. Amikor a sárgaborsóról esik szó, akkor a menzai sárgaborsó főzelék él a legtöbb ember emlékezetébe. De ha a következő receptet elolvassuk, sőt mi több, elkészítjük, egy teljesen új ízvilággal ismerkedhetünk meg. Korábbiakban tejszínesen készítettem el.

A recept:

Hozzávalók:

  • 0,5 kg sárgaborsó
  • 5 dl paradicsomsűrítmény
  • ételízesítő
  • 1 fej hagyma
  • 8 gerezd fokhagyma
  • őrölt fekete bors
  • őrölt köménymag
  • olasz fűszerkeverék
  • pár csepp citromlé
  • újhagyma

 

Elkészítés:

A sárgaborsót ételízesítős vízben puhára főzzük. A víz, amiben főzzük, jól ellepje, de inkább mindig adjunk hozzá egy pohárral, ha lefőtt, mint a borsószemek szétmálljanak.

Az a jó főtt sárgaborsó ebben az esetben, ha megpuhul, de nem lesz pépes.

Amikor már megfőtt és a víz is lefőtt róla, hozzáöntjük a paradicsomsűrítményt. Átkeverjük, de vizet nem szükséges hozzáadni. A felaprított hagymát, fokhagymákat is szintén hozzákeverjük. Ha nem elég sós, akkor még kb. 1 kiskanál (teás) ételízesítőt is. Amikor már elkezd rotyogni, akkor szórunk bele egy kevés fekete borsot, köménymagot. Átkeverjük. Egy kiskanálnyi olasz (vagy pizza) fűszerkeveréket is hozzáadunk. Lassú tűzön főzzük egy rövid ideig. Komolyan mondom, olyan állaga lesz, mint egy főzeléknek, de nincs benne se keményítő, se liszt!

Tálalásnál pár csepp facsart citromlével ízesítjük. Zsenge hagymával díszítjük. (Tulajdonképpen néhány fej hagymám kihajtott. A hajtásokat levágtam, a hagymát felhasználtam az ételhez, a hajtásokat a díszítéshez.

Laktató étel, ezért a hízni vágyóknak legfeljebb friss teljes kiőrlésű kenyérszeleteket ajánlok hozzá. De persze, aki inkább enne hozzá még valami mást, az próbálkozhat pl. szójavirslivel, vagy gabonakolbásszal. Bár szerintem magában fogyasztva is nagyszerű étel. Olcsó, gyors. 30 perc alatt simán elkészül.

UI: A paradicsomsűrítményből a jobb minőségűt ajánlom hozzá!

 

1330425240947s.jpg 1330425301170s.jpg
1330426080514s.jpg 1330426471669s.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr14219907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása