A húsevők által rizses húsnak ismert ételt alakítottam át vega módra. Hús helyett gombával és sárga hüvelyű zöldbabbal készítettem el.
Nem is hagyhattam volna ki, hiszen a minap a fővám téri piac utamba esett. Nagy örömömre gyönyörű gombát árultak. Kilója olcsóbb volt, mint egy euró. Így aztán 2 kilót is bevállaltam a többi zöldség hazacipelése mellett.
A recept:
Hozzávalók:
- Fél kg sárga hüvelyű zöldbab
- 1 kg gomba
- 40 dkg barnarizs
- 1 nagy fej hagyma
- olaj
- ételízesítő
- piros fűszerpaprika
- magyaros fűszerkeverék
- víz
Elkészítés:
Az átmosott barna rizsre hideg vizet engedünk és eleinte (forrásig) közepes lángon, majd alacsonyabb lángon elkezdjük főzni.
A felaprított hagymát nagyon kevés vízzel elkezdjük párolni. Amikor a víz nagy része elpárolódik, teszünk hozzá egy kevés olajat, majd erre rakjuk rá a zöldségeket.
A megpucolt és felkockázott gombát tesszük először a hagymára, a felaprított babot következőnek. Kb. 1 evőkanálnyi ételízesítővel megszórjuk, átkeverjük, fedőt teszünk rá, és rövid ideig pároljuk. Amikor kicsit összeszottyan, teszünk hozzá kb. 1 evőkanál (csapott) fűszerpaprikát, és kb. 1-2 kiskanálnyi magyaros fűszerkeveréket.
Ezt követően öntünk hozzá 2-3 dl vizet, tovább főzzük a zöldségeket.
Időközben roppanósra megfő a barna rizs is. Ha minden igaz, a zöldséges pörkölt is lédúsabb lett. Könnyed mozdulattal a pörkölthöz keverjük a rizst. Tovább főzzük, míg ismét forr egy kicsit. Ha túl sok leve maradna, akkor érdemes nagyobb lángon fedő nélkül főzni még. Nekem eddig mindig felszívta a pörkölt levét a rizs. Igaz, úgy kevertem hozzá, hogy még volt lehetősége tovább puhulni.
Tálalásnál zöldségekből készített salátát, vagy savanyúságot is adhatunk mellé.
De párolt lila káposztával is nagyon finom.
![]() |
|
![]() |
|