Húsvéti finomságok
2012. április 02. írta: VegaLife

Húsvéti finomságok

Kolbásszal töltött bagett és tojással töltött fonat

Mi kerüljön a húsvéti asztalra? Mivel kínáljuk a vendégeket? Mit együnk húsvétkor reggel, délben este?

Következő irományomban választ/ötletet adok a kérdésekre.

Kolbásszal töltött bagett és tojással töltött fonat

DSC08201h.JPG DSC08188h.JPG


 A recept:

A következő étel elkészítésénél bátran felhasználhatjuk a kenyér - alaprecept bejegyzésemet.

Hozzávalók:

  • 2,7 dkg friss élesztő
  • 3,5 dl meleg víz
  • 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 35 dkg fehér liszt (BL-55)
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 dkg só
  • 3 dkg lenmag
  • 3 dkg szezámmag
  • 3 dkg napraforgómag
  • 3 dkg tökmag

A töltelék:

  • 2 rúd gabonakolbász
  • 5 db főtt tojás (jó, ha házi)

 

Elkészítés:

A kenyérsütő üstjébe belemorzsoljuk az élesztőt, majd ráöntjük a meleg vizet. Nem forró, de meleg víz kell hozzá. Akik a tésztát inkább növényi tejjel, vagy tejjel készítenék el, azok egy kicsit kalácsosabb jellegű tésztát fognak kapni.

Sokak szerint kell hozzá valami édes dolog is. Mint például egy kiskanál méz, vagy biocsicsóka. Régen én is raktam az élesztőre mézet, vagy biocsicsókát, azonban láttam egy rövidebb filmet (Ízes hagyományok), ahol falusi asszonyok sütöttek kenyeret, és legfeljebb sót adtak az élesztőhöz és a vízhez, de cukrot semmiféleképpen nem. Azóta édesítő nélkül készítem a kenyeret.

Várunk egy rövid ideig, míg az élesztő feloldódik a víz tetejére. Ha cukrot, vagy mézet is raktunk hozzá, akkor az élesztő a víz felszínére kel. Nálam ennek hiányában csak feloldódik.

Közben elővesszük a többi hozzávalót.

Mikor feloldódott az élesztő, a fenti sorrendben hozzáadjuk a többi anyagot is.

Beletesszük a kenyérsütő gépbe és a dagasztó programot kiválasztjuk. Az én gépemen ez másfél óra. Nagy ritkán előbb is kiveszem 5-10-15 perccel, hiszen a végén már csak kelesztés történik.

Ezt követően lisztezett deszkára vagy munkalapra tesszük a tésztát. Hozzálátunk a megmunkáláshoz. A tésztából leszakítva két maroknyi gombócot formálunk. A gabonakolbász hosszúságának megfelelően sodrófa segítségével lisztezett deszkán kinyújtjuk a két gombócot.

A kinyújtott tésztának a szélére fektetjük a kolbászt és feltekerjük. A két végénél a tésztát összenyomjuk. Sütőpapíros tepsibe fektetjük. 2 rúd kolbász esetén megismételjük a műveletet. A maradék tésztából - ha van még kolbászunk, nyugodtan készíthetünk tojásos koszorú helyett több kolbászos bagettet.

A fonatot, vagy a koszorút az alábbiak alapján készítjük el:

Kezünkkel 3 vékony, de hosszú "kígyót" sodrunk. (Lisztezett munkafelületen nem ragad le.)

Alapnak pedig nyújtunk egy hosszú téglalapot. Olyan hosszúnak kell lennie, hogy a tojások - jelen esetben 5 db házi tojás faluról - ráférjen a tésztára. Ezt követően a három - téglalapnál valamivel hosszabb hengert a téglalap egyik végénél összenyomjuk, majd mint egy fonatot a három hengert folyamatosan úgy helyezzük egymásra, hogy a tojásokat befedjék. A végén félkör vagy kör alakúra formáljuk.

Kb. 20-30 percet meleg helyen konyharuhával lefedve pihentetjük, kelesztjük, majd a kolbászos és tojásos töltött remekművek a sütőbe kerülnek. Közepes lángon sütve kb. 30 perc után vízzel megspricceljük a tésztát és még 10 perc sütés következik. Így a tésztája egyszerre lesz ropogós, de mégis puha és persze nagyon finom!

Fogyaszthatjuk reggelire salátával, vagy friss zöldséggel, újhagymával, póréhagymával. Felszeletelve vendégek számára is csinos "party-falat". Elkészíthetjük húsvéti vacsorára is. De ajándéknak is jó ötlet. Ha húsvétkor vendégségbe megyünk, meglephetjük vele a házigazdát.

Másik ehhez hasonló receptem, ami szintén sokféle alkalomra - de ennél valamivel gyorsabban elkészíthető a kolbásszal töltött rétes.

 

DSC08166h.JPG DSC08167h.JPG
DSC08169h.JPG DSC08170h.JPG
DSC08172h.JPG DSC08174h.JPG
DSC08177h.JPG DSC08175h.JPG
DSC08189h.JPG DSC08196h.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr564355399

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása