Ha a spenótból spenótos tészta, a krumpliból krumplis tészta készíthető, akkor a céklából céklás tészta, nem? Naná, hogy igen. Méghozzá nem is akármilyen! Hanem nagyon finom, és színét tekintve is csábító.
A recept:
Hozzávalók:
- 8 kisebb fej cékla
- 2 normál fej lila hagyma
- pár gerezd fokhagyma
- teáskanálnyi reszelt torma
- ételízesítő
- növényi tejszín
- só
- víz
- 50-60 dkg durumtészta
- egy pici olaj
Elkészítés:
A céklákat megmossuk, majd héjastól egészben megfőzzük őket - kb. 20-30 perc alatt nem túl puhára. Miután megfőtt, hideg vízzel átöblítjük, kihűlés után megpucoljuk. Kisebb kockákra vágjuk.
A tésztát (orsó, farfelle, vagy ki milyet szeret) forró sós vízben al dentére főzzük, majd leszűrjük és pár csepp olajjal átforgatjuk, hogy a tészták ne tapadjanak egymáshoz.
Miközben a tészta fő, a lila hagymát és fokhagymát megpucoljuk, mindegyiket apró darabokra vágjuk.
Lassú tűzön a felvágott hagymák felét megpirítjuk, majd rádobjuk a kockákra vágott céklát. Ha szükséges, pár csepp olajjal átkeverjük. Megszórjuk ételízesítővel. Öntünk rá kb. 1,5 dl tejszínt, hozzáadunk egy kevés tormát és addig hagyjuk a tűzön, amíg forr egyet. Hozzákeverjük a kimaradt hagymadarabokat. Esetleg egy kevés őrölt köménnyel ízesíthetjük még. A tésztával végül összekeverjük, de a szószt a tésztától külön is tálalhatjuk.
Ha mégis összekeverjük, a tetejét vágott újhagymával meghintjük.
Gyors, egyszerű, finom. A cékla jótékony hatásait tekintve pedig vasban gazdag étel lehet az étkünk.
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |