A gyógyszeripar árnyoldalai - 2. rész
2012. április 22. írta: VegaLife

A gyógyszeripar árnyoldalai - 2. rész

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az előadás közben megismerhettük azt a – talán sokak által ismert – tényt is, hogyan működik a gyógyszeripar.

A gyógyszeripari cégek az orvosokra háromféleképpen hatnak:

Egyrészt tudományos előadásokon, ahol fizetett orvosi előadók vannak jelen. Nem ritka eset, hogy egy-egy professzort adott gyógyszeripari cég úgymond „megvásárol”. Ennek következményeként azt a gyógyszeripari céget szolgálja előadásaival, termékei közvetett úton történő reklámozásával.

Továbbá különböző szórólapokat juttatnak el orvosokhoz, orvosi rendelőkbe, gyógyszertárakba. S ami a legdurvább, de nyílt titokként működik az a direkt juttatási formák, amikor egy gyógyszer „termékeny” felírását követően a gyógyításunkra felesküdt szolgálttevő(?) személy utazást, vagy egyéb nagyobb értékű ajándékot kap. (És most érdemes egy pillanatra belegondolni, hogy influenza szezon után miért vagy inkább miből mennek el pihenni háziorvosaink? – persze nem állítom, hogy minden orvos így él és dolgozik. Tisztelet a kivételnek!)

 

További az orvosokra történő ráhatás módja az adott gyógyszeripari cégek támogatott orvos látogatója, amelynek feladata az új gyógyszer(ek) ajánlása, észben tartatása – mindezt egészen trükkös módon – ügyelve arra, hogy a gyógyszer neve négyszer biztos elhangozzon az álinformációk (árváltozás, vizsgálati eredmények, stb.) bemutatása során.

Miért ilyen drágák, és miért egyre drágábbak a gyógyszerek? Azt gondolnánk laikus módon, mert drága a kutatás. Igen ám, de a cégek költségvetésének 30-40%-a maketing! Gondoljunk bele abba is, hogy egy doboz pirula megvásárlása esetén az árnak tartalmaznia kell az orvos látogató személyzet költségeit (telefon, autó, továbbképzések, tréningek, ezekhez tartozó szállás, étel, italfogyasztás és egyéb szórakozás, orvosok számára szánt ajándékokról nem is beszélve).

Mindemellett sok gyógyszeren állami támogatás is jelen van. Nem véletlen, hogy a hadiipar után az egyik legjövedelmezőbb üzletág a gyógyszeripar.

Néhány közelmúltbéli értékesítési adat ezzel kapcsolatban:

Pfizer 45,197 millions $

GlaxoSmithKline 39,452 millions $

Sanofi-Aventis 36,102 millions $

A haszonkulcs néhány ismert gyógyszerre, gyógyszertípusra levetítve – 100 tablettát alapul véve:

Gyógyszer neve/típusa

Fogyasztási ár ($)

Költség ($)

Szorzó

Xanax

136,79

0,024

5699,58

Norvasc

188,29

0,14

1344,93

Antibiotikum

482,19

18,78

78,92

 

 

 

 

 

Az előadáson szó esett arról is, hogy kik vannak egy-egy gyógyszer-érdekeltség hátterében.

Elsősorban tudnunk kell arról, hogy az olajipar-vegyipar-gyógyszeripar érdekkapcsolatban áll egymással.

Napjainkban az orvostudományi egyetemeken erősen gyógyszerközpontú képzés folyik. Vagyis egy leendő orvos akaratlanul is el kell, hogy sajátítsa a különböző pirulákkal kapcsolatos ismereteket, még ha ezek a gyógyszerek sok esetben csak tüneti kezelést nyújtanak, de a fő, kiinduló problémára nem szolgálnak megfelelő megoldást, sőt legtöbb esetben olyan újabb és újabb mellékhatásokat eredményeznek, amelyek újabb gyógyszerek felírását teszik szükségessé, elkerülhetetlenné.

Nem beszélve arról, hogy az érdekeltség hátterében megbújnak azok az alapítványi iskolák, amelyeket különböző tőkéscsoportok befolyásolnak, s ahol a nemtetsző eredmények eltusolása is történik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Majd egy rövidebb szövegrészt idézett prof. Brooser Gábortól (Medical-Tribune – 2006)

 „A medicina technikai üzletté vált, a gép- és gyógyszerfejlesztés rendkívül tőkeerős világának a kezébe került. Lassan a gyógyszergyár megveszi magának a betegeket, a műszergyár az orvosokat. De a szerencsétlen beteg mit vegyen meg? Mindaz, amit fontosnak tartott az életében, most összeomlani látszik, vagy legalábbis más irányba tart. (…) Régen a továbbképzés olcsó volt és a szakma kívánságai szerint működött. Ma ez már messze nem így van; ha a gyógyszergyárak csinálják, akkor van továbbképzés, ha nem, akkor nincs, és a gyógyszergyáraknak persze megvannak a maguk szempontjai”

 

Az előadáson kifejtésre került az is, hogy miért baj a gyógyszerszedés?

„Ma több amerikai nyeli a gyógyszereket, mint valaha. Az emberek azonban nem értik, hogy ezek a gyógyszerek legalább annyit ártanak, mint használnak, legalábbis a tápanyagok szempontjából nézve. A gyógyszerek nagyon gyakran meggátolják a tápanyagok felszívódását, vagy befolyásolják és akadályozzák, hogy a sejtek normálisan felhasználják.”  (Vitamin Biblia 367. oldal)

"Haver, sajnálom, hogy rossz napod volt a suliban, de emlékezz arra, amit anyád mindig mond: Xanax a legjobb orvosság"

 

Ha nem is utolsó sorban, de az előadáson a homeopátiás készítményekkel kapcsolatban is tiszta víz került a pohárba.

A homeopátia radikálisan új és radikálisan ősi kísérlet a gyógyítás tudományos és művészi, tudományos és hitbeli vonásainak egyesítésére.  A klasszikus homeopátia szerei abszolút a személyiség centrumára hatnak (…) A homeopátiás szer nem ezt vagy azt a betegséget gyógyítja. Változtat az élethelyzeten. Jó energiát ad arra, hogy a beteg képes legyen másként látni a világot, a betegségét, saját élethelyzetét, hogy egy addig megoldhatatlannak tűnő dolgot meg tudjon oldani.” (Homeopátiás gyógyművészség)

Aki ott volt az előadáson, az tényleg sok értékes információval gazdagodhatott, melynek töredékét megpróbáltam most két részletben visszaadni.

(1. rész)

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr144459550

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása