Gombás rizottó (vegán)
2022. október 14. írta: VegaLife

Gombás rizottó (vegán)

gombas_rizotto_vegan_vadrizzsel.jpg

A rizottót a legtöbben húsleves alaplével készítik. Nálam ez nem jön szóba. Sőt a zöldséges levet is lecseréltem jó kis növényi tejszínre. A növényi tejszínnek eleve van egyfajta zsírossága, így számomra felesleges vajjal vagy akár olíva olajjal készíteni. Mivel igyekszem olajmentesen főzni (ez nem jelenti azt, hogy nem jut a szervezetem zsiradékhoz!), így simán elég volt a sűrű tejszín. A rizottó ízét úgyis a gomba adta. Nemzetközivé vált ez az ebéd, a gombát és a fokhagymát ugyanis Szicíliából kaptam, az ételt pedig Angliában készítettem el magunknak. Így legalább tényleg olaszos étel lett. Ha te is kaptál, vagy van otthon valami különleges gombát, érdemes kipróbálni ezt a rizottót. A gomba mellett a fokhagyma teszi igazán különlegesen finommá. Ne sajnáld a fokhagymát bele, és fontos, hogy csak a főzés végén tedd bele, hogy az intenzív íze megmaradjon. Ha van az otthonodban fokhagymás olaj, tálaláskor pár cseppet érdemes a rizottóra tenni.

A recept

Hozzávalók:

  • 40-50 dkg vegyes gomba
  • 1 hagyma
  • 4-5 gerezd fokhagyma (vagy ízlés szerint több)
  • petrezselyem
  • 20-30 dkg rizs
  • 2-3 dl növényi tejszín vagy sűrű növényi tej
  • növényi sajt (opcionális)

 

Elkészítés:

Először mossuk át majd főzzük meg a rizst. Én 3 fajta rizzsel készítettem el: barna rizs, fehér rizs és vadrizs. Mindegyikből 10-10-10 dkg-t használtam. Mivel más a főzési idejük, külön edényekben főztem meg. Míg a rizs fő, elkészítjük a gombát. Megmossuk, szükség esetén megpucoljuk. A hagymát megpucolás után apróra vágjuk és kevés vízen megpároljuk. Amikor kész a hagyma, rátesszük a gombát egy kevés sóval meghintve, mivel hamar vizet ereszt, nem valószínű, hogy kell hozzá víz, ha mégis félünk, hogy odaég (főzőlapra, gáztűzhelyre válogatja), nagyon minimális vizet az aljára tehetünk. Ha a gomba már szinte puha, hozzáadjuk az időközben megpucolt és felaprított fokhagymát. A legvégén pedig felöntjük a tejszínnel. Forralunk rajta egyet, ha ízlésünk úgy kívánja, adhatunk hozzá petrezselymet. A megfőtt rizst és a tejszínes gombát összekeverjük. Tálaláskor, porciózáskor megszórhatjuk reszelt sajttal. 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr5517940954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása