Gyönyörű gombákat árultak a piacon. Nem bírtam ellenállni, és ráadásul 300 forint volt kilója. Szerintem sok helyen ezért a pénzért csak fél kilót kap az ember.
Tudtam, hogy ezeket nem apríthatom fel, egészben kell felhasználni, hogy teljes elégedettséggel éljek.
Még szintén a piacon találtam hozzá ricottát. Igen, tudom, hogy tejtermék, ráadásul túróféle. (Piacon szó szerint azt mondták rá, hogy száraz túró). Nagyon ritkán vetemedek túrós dologra, főleg, amióta tisztában vagyok vele, hogy a túró nagyon nehéz (és emellett felesleges is) az emberi emésztőrendszer számára. Legalább 10 órán keresztül "birkózik" az ember szervezete azzal, hogy feldolgozza, áteméssze a túrót és társait.
De most kivételt tettem. Ízét napok múlva is érzem, annyira finom lett.
A recept:
Hozzávalók:
- Kb. 20 nagyobb gomba
- 30 dkg ricotta
- 1 vöröshagyma
- ételízesítő
- olaj
- tejföl
- pár csepp csavart citromlé
- petrezselyemlevél
- fokhagyma
- dió
- piros fűszerpaprika
Elkészítés:
A gombákat megpucoljuk, a törzsüket leszedjük, a kalapjukat külön tesszük. Egy hagymát apróra vágunk, olajon üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a felaprított gombatörzseket. Egy kis ételízesítővel megszórjuk és pörköltalapot készítünk - paprikával enyhén megszórva.
Ha a gomba a hagymás alapon megpárolódott, összekeverjük a ricottával. Adunk hozzá - kb. 2 evőkanálnyi tejfölt, petrezselyemlevelet, 2-3 felaprított fokhagymát, s ha szükséges, egy kevés ételízesítőt, és - most jön egy fontos lépés! Pár csepp citromlevet csepegtetünk rá és összekeverjük.
Ezzel a masszával megtöltjük a gombafejeket. Kb. 1 - 1,5 dl tejfölt kikeverünk piros fűszerpaprikával. A megtöltött gombafejek közepére halmozunk ebből egy keveset. Közepébe pedig egy szem diót teszünk. Sütőpapíros tepsiben sütjük kb. 30 percig. Ez idő alatt a gomba kiereszti levét. Ha a teteje megpirult, el is készült a töltött gomba.
Barnarizst főztem hozzá - és a rizshez lenmagot kevertem.
Plusz, reszelt lila káposzta került még a tányérra az étel mellé.