Egyszerű, gyors, tápláló, laktató. Ezért szeretem a sárgaborsó főzeléket. Hajdanán kevésbé kedveltem. Férjem azonban már korábban is örömmel ette, így szerettem meg én is eme remek étket.
A recept:
Hozzávalók:
- 1/2 kg száraz sárgaborsó
- víz
- ételízesítő
- paprikakrém
- fokhagyma
- zsenge újhagyma
- növényi tej
- esetleg étkezési (kukorica) keményítő
Elkészítés:
A száraz sárgaborsót miután jó alaposan többször átmostuk bő vízben feltesszük főni. Közepes lángon eleinte lefedve főzzük. Amikor elkezd a víz forrni, hozzáadunk kb. 1 evőkanál ételízesítőt.
A sárgaborsóból habarás nélkül is készíthetünk főzeléket, hiszen eleve főzés során jól sűrűsödik. Minél pépesebbre főzzük, annál kevésbé szükséges habarni.
Amikor már majdnem megfőtt, hozzáadjuk a fokhagymát, a felszeletelt zsenge hagymát, egy teáskanál paprikakrémet, és a végén egy kis növényi tejet öntünk hozzá. Ekkor már fedő nélkül főzzük. Ha nem lett elég sűrű, akkor a növényi tejet kikeverjük keményítővel és a sárgaborsóhoz öntjük, átkeverjük. Tűzön hagyjuk még egy rottyanás erejéig és már kész is a főzelék!