Csinos kis falatok húsvétra, kerti partira, vendégségre. Nem csak dekoratív étel, hanem egészséges is.
A recept:
Hozzávalók:
-
2-3 db cukkini
-
20 dkg köles
-
30 dkg gomba
-
1 nagyobb fej hagyma
-
pár szem fokhagyma
-
petrezselyem
-
ételízesítő
-
olaj
-
kókuszzsír
-
1 csipet só (tengeri)
sütőpapír
fogvájó
Elkészítés:
A cukkinit hosszában vékony szeletekre vágjuk. Igazság szerint szeletelő segítségével lettek ilyen szép hosszú, vékony cukkiniszeletek.
A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzzük. Nem kell főzés közben megkeverni. Néha az edényt megrázzuk.
A felaprított hagymákat megpároljuk - olaj nélkül - lehetőleg teflon edényben, de mindenképpen olyan edényt válasszuk, amelyiknél nem ég le.
A megpárolódott hagymákra dobjuk a megpucolt, apróra vágott gombákat, majd ételízesítőt, petrezselymet és fokhagymát adunk hozzá. Még mindig nem kell olajat tenni hozzá. Alacsony lángon - az edényt lefedve együtt pároljuk. Amikor a gomba megpuhult, akkor hidegen sajtolt olajat (akár ízesített olajat - pl. medvehagyma olajat) adunk hozzá. Egy kevés őrölt köménnyel még ízesíthetjük, és/vagy őrölt fekete borssal, piros fűszerpaprikával, ha nem elég fűszeres az íze számunkra.
A megfőtt kölessel a gombás szószt összekeverjük. Ezzel a masszával töltjük meg a cukkinilapokat.
A cukkinicsíkok egyik végére kanál segítségével - úgy egy kanálnyi gombás kölest halmozunk és feltekerjük. Azért, hogy a tekercsek összeálljanak, fogpiszkálóval, fogvájóval keresztül szúrjuk. Sütőpapíros tepsire állítva felsorakoztatjuk őket. Mindegyik tetejére egy pici kókuszzsírt teszünk. Kb. 40-50 perc alatt átsütjük. A cukkinitekercsek magában is fogyaszthatók, előételnek is megfelelőek, vagy krumplipüréhez feltétnek, esetleg tökfőzelékkel párosítva. Frissen sütve a legfinomabb. Másnaposan már tökfőzelékhez ettük.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |