Ezzel a süteménnyel is kedveskedhetünk Szívünk Választottjának Valentin-nap, vagy Bálint-nap alkalmából. Aránylag gyorsan elkészíthető. Vendégvárás esetén is szuper kis desszert. Elkészítése sem bonyolult, nem is hosszadalmas.
Én esküvőre készítettem.
Persze, ha nagyobb szív alakú süteményt szeretnél készíteni a szerelem ünnepe alkalmából, akkor sokkal inkább ajánlom ezt.
(Sajnos a fényképek nem elég élesek.)
A recept:
A tészta hozzávalói:
- 6 db tojás (külön a fehérje, külön a sárgája)
- 15 dkg dió (darálva)
- 8 dkg szőlőcukor (vagy barna cukor)
- 2 evőkanál liszt (Gluténmentesen is elkészíthető, ha rizslisztet használunk)
- 1 csipetnyi (vagy késhegynyi) szódabikarbóna
Elkészítés:
A tojások fehérjét egy nagyobb tálba tesszük. A sárgáját egy kisebb méretűbe. Gépi, vagy kézi habverővel a fehérjéket elkezdjük kemény habbá verni. Amikor már szinte kemény a habja, folyamatos habverés közben hozzáadjuk kanalazva a cukrot. Addig verjük, míg teljesen kemény lesz a hab.
Ezt követően fakanalat fogunk a kezünkbe. A tojássárgákat egyesével gyengéd mozdulatokkal hozzákeverjük a fehérje habjához. Majd a megdarált diót is ugyanilyen módon. Végül két evőkanál liszttel gazdagítjuk a tésztát.
Sajnos nem volt itthon rizsliszt, így teljes kiőrlésű lisztet tettem bele.
Az utolsó művelet pedig a szódabikarbóna hozzákeverése.
Az így elkészült masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és megsütjük. Légkeveréses sütőben 180 fokon, gázos sütőben alacsonyabb lángon. Kb. fél óra alatt megsül. A sütőt lekapcsoljuk, kinyitjuk. Én nem vettem ki azonnal, csak amikor már kevésbé volt meleg a sütő. Kihűlés után egy tálcára, vagy deszkára borítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Ezt követően visszafordítjuk.
A krém hozzávalói:
- 25 dkg margarin (1 kocka)
- 10 dkg szőlőcukor (vagy barna cukor)
- 1 tojás
- 10 dkg darált dió
- esetleg 2-3 evőkanál gabonakávé, de ez kihagyható
Elkészítés:
A margarint egy keverőtálban feldaraboljuk és melegebb helyre tesszük. (Ezzel érdemes az egész süteményt kezdeni. Mielőtt a tésztát kikeverjük, ha a margarint meleg helyre tesszük, mire sütőbe kerül a tészta, talán eléggé megpuhul ahhoz, hogy könnyebben és gyorsabban dolgozzunk vele.)
Hozzáadjuk a szőlőcukrot, puhára keverjük. Addig keverjük, míg krémes állagú nem lesz. Ezt követően a diót is hozzádolgozzuk, majd a tojást. Végül, ha szeretjük az ízét, 2-3 evőkanál gabonakávéval (mármint megfőzött kávét - a folyadékot) tovább ízesíthetjük. (Én ezt kihagytam.)
A lényeg, hogy a krémet addig keverjük, míg minden egyformán eloszlik, és szép színű krém lesz belőle.
Ezzel a krémmel megkenjük a tésztát. A tetejére én csokidarát szórtam. De cukormentes kakaóval is megszórható. Sőt, csokimázzal is díszíthető.
A csokimáz hozzávalói:
10 dkg szőlőcukor (vagy barna cukor)
2 evőkanál forró víz
1 púpos evőkanál kakaó vagy karobpor
1 kanál olaj
Elkészítés:
A kakaót és a cukrot összekeverjük, hozzáadjuk az olajat, majd az egészet jó forró vízzel csomómentesre keverjük.
Vagy:
Mézet és karobport ízlés szerint csomómentesre keverünk.
A mázzal megkenjük a tetejét. A szeletelés innentől már igazán a mi választásunkon múlik.
Egy kisebb átmérőjű pohárral félholdakat szaggatunk, vagy az egész süteményt csak kockákra vágjuk, vagy szív alakú szaggatóval szívecskéket szaggatunk belőle.
Mint a képeken is látszik, én a félhold mellett döntöttem. Így nagyon minimális anyag maradt, ami a szaggatás következtében tálaláshoz nem felhasználható.
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |