Diós krémes félhold
2012. február 14. írta: VegaLife

Diós krémes félhold

Ezzel a süteménnyel is kedveskedhetünk Szívünk Választottjának Valentin-nap, vagy Bálint-nap alkalmából. Aránylag gyorsan elkészíthető. Vendégvárás esetén is szuper kis desszert. Elkészítése sem bonyolult, nem is hosszadalmas.

Én esküvőre készítettem.

Persze, ha nagyobb szív alakú süteményt szeretnél készíteni a szerelem ünnepe alkalmából, akkor sokkal inkább ajánlom ezt

(Sajnos a fényképek nem elég élesek.)

 

 

 

 

 

 

 

 

A recept:

A tészta hozzávalói:

  • 6 db tojás (külön a fehérje, külön a sárgája)
  • 15 dkg dió (darálva)
  • 8 dkg szőlőcukor (vagy barna cukor)
  • 2 evőkanál liszt (Gluténmentesen is elkészíthető, ha rizslisztet használunk)
  • 1 csipetnyi (vagy késhegynyi) szódabikarbóna

 

Elkészítés:

A tojások fehérjét egy nagyobb tálba tesszük. A sárgáját egy kisebb méretűbe. Gépi, vagy kézi habverővel a fehérjéket elkezdjük kemény habbá verni. Amikor már szinte kemény a habja, folyamatos habverés közben hozzáadjuk kanalazva a cukrot. Addig verjük, míg teljesen kemény lesz a hab.

Ezt követően fakanalat fogunk a kezünkbe. A tojássárgákat egyesével gyengéd mozdulatokkal hozzákeverjük a fehérje habjához. Majd a megdarált diót is ugyanilyen módon. Végül két evőkanál liszttel gazdagítjuk a tésztát.

Sajnos nem volt itthon rizsliszt, így teljes kiőrlésű lisztet tettem bele.

Az utolsó művelet pedig a szódabikarbóna hozzákeverése.

Az így elkészült masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és megsütjük. Légkeveréses sütőben 180 fokon, gázos sütőben alacsonyabb lángon. Kb. fél óra alatt megsül. A sütőt lekapcsoljuk, kinyitjuk. Én nem vettem ki azonnal, csak amikor már kevésbé volt meleg a sütő. Kihűlés után egy tálcára, vagy deszkára borítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Ezt követően visszafordítjuk.

A krém hozzávalói:

  • 25 dkg margarin (1 kocka)
  • 10 dkg szőlőcukor (vagy barna cukor)
  • 1 tojás
  • 10 dkg darált dió
  • esetleg 2-3 evőkanál gabonakávé, de ez kihagyható

 

Elkészítés:

A margarint egy keverőtálban feldaraboljuk és melegebb helyre tesszük. (Ezzel érdemes az egész süteményt kezdeni. Mielőtt a tésztát kikeverjük, ha a margarint meleg helyre tesszük, mire sütőbe kerül a tészta, talán eléggé megpuhul ahhoz, hogy könnyebben és gyorsabban dolgozzunk vele.)

Hozzáadjuk a szőlőcukrot, puhára keverjük. Addig keverjük, míg krémes állagú nem lesz. Ezt követően a diót is hozzádolgozzuk, majd a tojást. Végül, ha szeretjük az ízét, 2-3 evőkanál gabonakávéval (mármint megfőzött kávét - a folyadékot) tovább ízesíthetjük. (Én ezt kihagytam.)

A lényeg, hogy a krémet addig keverjük, míg minden egyformán eloszlik, és szép színű krém lesz belőle.

Ezzel a krémmel megkenjük a tésztát. A tetejére én csokidarát szórtam. De cukormentes kakaóval is megszórható. Sőt, csokimázzal is díszíthető.

A csokimáz hozzávalói:

10 dkg szőlőcukor (vagy barna cukor)
2 evőkanál forró víz
1 púpos evőkanál kakaó vagy karobpor
1 kanál olaj

Elkészítés:

A kakaót és a cukrot összekeverjük, hozzáadjuk az olajat, majd az egészet jó forró vízzel csomómentesre keverjük.

Vagy:

Mézet és karobport ízlés szerint csomómentesre keverünk.

A mázzal megkenjük a tetejét. A szeletelés innentől már igazán a mi választásunkon múlik.

Egy kisebb átmérőjű pohárral félholdakat szaggatunk, vagy az egész süteményt csak kockákra vágjuk, vagy szív alakú szaggatóval szívecskéket szaggatunk belőle.

Mint a képeken is látszik, én a félhold mellett döntöttem. Így nagyon minimális anyag maradt, ami a szaggatás következtében tálaláshoz nem felhasználható.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr934103604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása