"Ha nem akarsz cukorbeteg lenni, étkezz úgy, mint egy cukorbeteg."
2012. március 13. írta: VegaLife

"Ha nem akarsz cukorbeteg lenni, étkezz úgy, mint egy cukorbeteg."

Tegnap ismét okosabb lettem a cukorbetegség, az édesítőszerek, a szervezet működése, gyógyítása témakörben. Az előadás igen alaposan járta körbe a témát. Nem lehet erről így - blogon, írásban, - teljes tájékoztatást adni, de néhány dolgot sikerült lejegyzetelnem, amiből szemezgetve most mások okosodását elősegítve megosztok mindenkivel:

 

Már én is említettem egyik bejegyzésemben az alma jótékony hatását. Most még teljesebb képet kaptam arról, hogy mennyire nagyszerű az emberi szervezet számára az egész gyümölcs. Az előadó az alma magjait és magházát is ajánlotta fogyasztásra - nem csak cukorbetegek számára. Persze mértékkel, hiszen ez a mag is ciánt tartalmaz. De nyilván ahhoz rengeteg almamagot kellene elfogyasztani, hogy a cián kifejtse kártékony hatását.

 

Tóth Gábor beszélt a cukor hatásairól. Hiába növényi táplálék, a cukor mégis a következő negatív hatásokat fejti ki szervezetünkben:

Károsítja:

  • szív és érrendszert
  • szemet
  • fogazatot
  • emésztőszervek felszínét
  • hasnyálmirigyet
  • idegrendszert
  • kiválasztó szerveket (máj, vese)
  • egyes belső elválasztású mirigyeket

Gombásodás révén károsodhatnak:

  • nemi - és urológiai szervek
  • bőr

Fő okozója a következőknek:

  • elhízás
  • szellemi tompaság
  • ingerlékenység
  • kedvtelenség
  • rossz közérzet

 

Cukorbetegségben szenvedők számára az alábbi megoldásokat ajánlotta:

  • Rostban gazdag étrend bevezetése (elsősorban zöldségek és gabonafélék)
  • Összetett szénhidrátok fogyasztása (kevésbé édes ízek)
  • Protektív anyagok beviteléről gondoskodni - vitaminok, ásványi anyagok által, hogy a hiányállapotokat elkerüljük. (Ajánlott különböző magvakat gabonákkal párosítva)
  • Lúgosítás (elkerülhető a savak, az elhízás és az édességvágy)
  • Candidiasis-t megelőző étrend
  • Lelki stabilitás (pótcselekvések - pl. nassolás - megelőzése)

 

Az előadó, Tóth Gábor beszélt a mesterséges édesítőszerek káros hatásairól - fejfájás, ingerültség, hasmenés. Nem csak az aszpartamot említette meg. Továbbá felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a "csipszadó" - ami ma már inkább "lekváradó", pont arra ösztönzi a gyártókat, hogy cukor helyett mesterséges édesítőszereket használjanak.

Érdemes odafigyelni, hogy mit (v)eszünk és mit iszunk....

Ezeket hallva, olvasva mindenkiben felmerül a kérdés, na jó, de akkor

HOGYAN ÉDESÍTSÜNK?

Természetes édesítőszerekként az alábbi javaslatok kerültek felsorolásra:

  • Mézek (elsősorban a jobb minőségű - és sajnos drágább mézeket ajánlotta, nem a virágmézet, persze felhívta a figyelmet arra, hogy a méz kevésbé ajánlott cukorbetegek számára - az előadáson nem csak a cukorbetegek "kezeléséről", hanem megelőzéséről is szó volt)
  • Aszalványok, gyümölcskoncentrátumok
  • Gyümölcscukor (fruktóz)
  • Nyírfacukor (xilit, xilitol)
  • Alternatív szirupok (tápióka, agavé, juhar, árpamaláta, kukorica, rizs, stb)
  • (Zárójelben megjegyezte a cukoralkoholokat: szorbit, mannit, maltit)

 

Beszélt a II. típusú cukorbetegség okairól, a következő tényezőket felsorolva:

  • Genetika (kb. 30%-ban felel érte)
  • Életmód, környezet, egyéb (70%-ban)
  • Étrendi okok között az alábbiakat említette:
  • Zsiradék és szénhidrát dús étrend
  • Egyszeri, nagy mennyiségű étkezések
  • Esti nagy vacsorák
  • Rosthiányos, finomított élelmiszerek
  • Szabályozóanyagok relatív hiánya
  • Közvetett ok: elhízáshoz vezető étrend

 

Az előadó megosztotta velünk a főbb téves nézeteket a cukorbetegséggel kapcsolatban:

  • Egyszerű cukorforrások teljes megvonása
  • Szénhidrátmentes élelmiszerek növelése
  • Tej, tejtermék, tojás és húsfélék fogyasztása

 

Cukorbetegség egyéb következményeit is a hallgatóság elé tárta:

  • Immunitás gyengülése
  • Bélrendszeri státusz előnytelen változásai
  • Elsavasodási folyamat fokozódása
  • Kiválasztó szervek terhelődése

 

Ezek után mindenki feltenné a kérdést, tulajdonképpen HOGYAN ÉTKEZZÜNK?

  • Cukor, állati zsír kiiktatandó
  • Sófogyasztás jelentős csökkentése
  • Állati fehérjék kiváltása növényi proteinekkel
  • Kevés növényi olaj használata (Ahogy korábban már én is írtam, lassítja a gyomor ürülést, normalizálja a vércukorszintet, ha nélküle főzünk)
  • Főzési praktikák pl. rántás csökkentése, ill. helyettesítése zabpehely-, köles-, szója-, vagy sárgaborsó liszttel
  • Búzacsíra, zabkorpa, lenmag, pektin források hasznosak
  • Zöldturmix és nyers táplálkozás

 

Rengeteg sok jó és hasznos dolog hangzott el, a töredékét tudom csak visszaadni. A tudományos rész mellett igyekeztem néhány érdekességet is lejegyzetelni.

Cukorbetegeknek ajánlott a különböző gombákból készült italok fogyasztása - mint pl. shii-take gomba, de ugyanígy ajánlotta az aloe-verából készült leveket is.

Ha cukrászsüteményt eszünk, akkor a felszívódást lassíthatja, ha a sütemény után egy kanál korpát is fogyasztunk.

Aki többet eszik, többet verejtékezik.

Megtudhattuk, hogy az igazi Kellog-féle műzli valójában az alábbi összetevőket kell(ene), hogy tartalmazza:

  • gabona(pehely)
  • aszalványok
  • gyümölcs
  • magok

 

Szó volt arról is, hogy már egészen csecsemő kortól tudatosan érdemes a szülőknek arra figyelni, hogy a gyermek édesség íz iránti vágyát folyamatosan nem kielégíteni, hanem féken tartani.

Az édességfüggőség együtt jár viselkedésfüggőséggel is. Azok az emberek, akik nem tudják kordában tartani édesség iránti vágyukat, a viselkedésüket sem tudják megfelelően irányítani.

"Ha nem akarsz cukorbeteg lenni, étkezz úgy, mint egy cukorbeteg".

"Cukorbetegek számára a legajánlatosabb gyümölcsök: alma, meggy, szilva."

"Nyers ételek hatására a szervezet magához tér, a folyamat kézben tarthatóvá válik, javulás kezdődik."

"Antibiotikum helyett fogyasszunk sok citromot, fokhagymát, hagymát, tormát, nyers ételeket és csírákat."

Felét sem sikerült visszaadnom mindannak, ami elhangzott, de remélem sokak számára hasznos információt tartalmaz, és felkelti az érdeklődést a következő előadáson való részvételre.

 

Mielőtt bárki az első követ rám dobná, tisztában vagyok vele, hogy nem minden receptemben valósítom meg a fent vázolt tudást. De aki ezen az úton halad, az pontosan tudja, hogy az ember fokozatosan tudja bevezetni az életébe és étrendjébe a tudás gyakorlati alkalmazását.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr84313454

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása