Zöldségleves zöldséges gombócokkal
2011. október 30. írta: VegaLife

Zöldségleves zöldséges gombócokkal

A leves eddig hiányzott a receptáramból. Ideje tenni ellene. Bár széles baráti körömben megoszlik a nézet afelől, hogy egészséges-e levest fogyasztani vagy sem. Mindenesetre családunkban többen is képesek vagyunk csak levessel jóllakni annyira szeretjük.

Próbálom egészségesen elkészíteni a leveseket is. Ez azt jelenti, hogy nem pirítok olajon hagymát, se nem habarom semmivel, inkább sok sok zöldséggel sűrűre főzöm, ha alapban nem tartalmaz krumplit, akkor egyet kettőt rakok bele, mert a burgonya keményítőtartalma képes a levest sűríteni.

Vendégségben járva könnyedén megállapítható (számomra legalább is), hogy a leves milyen módszerrel készült. Van, aki mindig olajos alappal "rontja el". Nyilván ezek az emberek nem tudják, hogy az érrendszernek és a gyomornak nem tesz jót a sok hevített olaj. Telítetlen zsiradéktól érelmeszesedést kaphat az ember. Sajnos sok az olyan orvosi és egészségügyi tanácsadó, aki azt javasolja, hogy fogyassz olajat, és a véred koleszterinszintje csökken. Ez azonban felszínes tudást takar.

"Ha kötetlen zsiradékot fogyasztasz, ha olajjal vagy zsírral főzöl, ha húst eszel, amiben mindig ott a zsír, akkor ez a sok zsiradék mind feljön a gyomrodban az eledel tetejére ott úszkál. A zsiradék jókora csöppeket alkot, s ezek a csomók alkalmatlanok az emésztésre. A folyékony, vagy félkemény zsiradék a gyomor tartalmának a tetején úszik. Az álló embernél ez a bevonat a legfölső réteg, az megy ki a gyomorból utoljára a belekbe. Ilyenkor egy időre mást sem emésztünk, mint tömény zsiradékot." (Dr. Lee és Dr. Kime előadásai - A lélek temploma c. könyv)

Többek között ilyen meggondolásból nem készítem zsiradékkal, olajjal a levest, és ahol csak tudom, kihagyom a főzés során. Sajnos, nem sikerült még mindenben elsajátítanom az egészséges táplálkozás tudományát a gyakorlatban. Több a tudásom, mint, amit gyakorlatba átültethetek. De fejlődőképes vagyok.

Most azonban egy kis kitérő után térjünk vissza a leveshez.

Amikor levest főzök, legtöbbször egy nagy kondérban gondolkodom, így két-három napig jókat lakmározunk belőle. Így volt ez legutóbb is. Egy egyszerű zöldséglevest gyakran készítek, mivel gyorsan megvan. A szokványosságát pedig a levesbetétek variálásával kerülöm el.

A recept:

Hozzávalók:

  • 10 közepes nagyságú krumpli
  • 8 normál méretű répa
  • 2 karalábé
  • 1 petrezselyemgyökér (levelekkel) - más néven fehérrépa
  • 1 zellergumó (levelekkel)
  • ételízesítő
  • néhány darab fokhagyma
  • víz
  • esetleg piros fűszerpaprika

 

Elkészítés:

A zöldségeket meghámozzuk, megmossuk. A répát karikákra, a többit kis kockákra vágjuk.

Az egészet egy nagy fazékba tesszük. Alacsony lángon elkezdjük párolni.

Megszórjuk kb. 2 evőkanál ételízesítővel, átkavarjuk, esetleg piros paprikával is megszórjuk, majd felöntjük vízzel. Vannak, akik használnak leveskockát. Azok zöldségleves kockából tehetnek bele egyet. Azok, akik nem használnak leveskockát, nagyon kevés sáfránnyal a színét még szebbé tehetik. Miközben a leves fő, a többi ízesítőt is előkészítjük:

A fokhagymát megfosztjuk héjától. Lehet egészben, vagy apróbb darabokban a levesbe rakni.

A zellergumóhoz tartozó zellerleveleket apró darabokra vágjuk, ugyanígy a petrezselyemleveleket.

A forrás elején tesszük a levesbe a fokhagymát, a zeller- és petrezselyemleveleket.

Addig főzzük, míg a levesben a sok zöldség puhára nem fő.

Közben elkészítjük a levesbetétet, a zöldséges gombócokat:

Hozzávalók:

  • 1 szál répa
  • 1 piros vagy zöld paprika
  • 1 tojás
  • búzadara

 

Elkészítés:

Egy répát lereszelünk, a paprikát apró, vékony csíkokra vágjuk.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzákeverjük a sárgáját, majd az elkészített zöldségeket. Annyi búzadarát adunk hozzá, hogy egészen gyenge tésztát kapjunk.

Forrásban lévő vízbe szaggatjuk kanál segítségével, vagy kis gombóckákat formálhatunk a két kezünkkel.

2-3 percig főzzük, majd leszűrjük. Tálalásnál a leves mellé egy tálba tesszük, így mindenki annyit vesz belőle, amennyit szeretne. Tojást kerülők pedig enélkül ehetik a levest.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr963339718

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása