Zöld csúnyaság - bizonyára ezért, a gyerekek nagy része nem szereti a spenótot. Talán épp erre is hivatott Popeye a tengerész meséje, aki a spenót evése által hatalmas erőre tett szert.
Egy gyorsan, alig 30 perc alatt elkészíthető spenótos étel receptjét osztom meg, amely nagy kedvencem. Nem csak a gyorsasága miatt, hanem az íze miatt is. Receptem fagyasztott spenótpürével készül, de zsenge spenótlevelekből készítve felülmúlhatatlan a spenótos ételek világában.
A recept:
Hozzávalók:
- 1 doboz spenótpüré
- 2 közepes fej lilahagyma
- 3-4 db piros színű paprika (pritamin, kápia vagy kaliforniai)
- 2 dl növényi tejszín
- 1/2 kg tészta
- víz
- só
- olaj (jó, ha hidegen sajtolt)
- ételízesítő
- szerecsendió/fokhagyma
Elkészítés:
Forrásban lévő sós vízben megfőzzük a tésztát. A legjobb a durum tészta, de aki a tojásos tésztához ragaszkodik, azzal is elkészíthető. Legutóbb spagetti tésztát választottam, de farfalle, vagy orsó tészta is alkalmas hozzá.
A megfőtt átszűrt tésztát kb. 1 evőkanál hidegen sajtolt olajjal átkeverjük. Így elkerüljük, hogy a tészta összeragadjon, és egészségesebben is járunk el, mintha a a tészta főzővizébe raknánk az olajat.
Miközben a tészta fő, elkészítjük a szószt.
A kiengedett spenótpürét alacsony lángon odatesszük főni. Közben felvágjuk a lila hagymát, a paprikát. Ezeket hozzákeverjük a spenóthoz, majd adunk hozzá ételízesítőt és egy kevés szerecsendiót - esetleg fokhagymát. (Van, aki csak fokhagymával főzi meg, a szerecsendiót teljesen kihagyja.) Majd egy kevés tejszínt keverünk hozzá.
Addig főzzük, míg a paprika és hagymadarabok kicsit megpuhulnak. Amikor megfőtt, egyszerűen csak összekeverjük a tésztával, és elfogyasztjuk.
További variálási lehetőség. Sajtevők feta vagy camembert sajt darabokat keverhetnek hozzá. Főtt tojás szeletekkel is lehet kombinálni. Igazán ínyencek tálalás után a tányérukon egy kis tökmagolajjal ízesíthetik még finomabbra eme remek étket.