Sütőtök krémleves apró galuskával
2012. február 28. írta: VegaLife

Sütőtök krémleves apró galuskával

Megunhatatlan a krémlevesek közül. (Szinte mindegyik az.) Ami azt illeti, mindenféle plusz fűszerezés vagy ízesítés nélkül magában a sütőtök pürét képes vagyok enni. (Vigyáznom kell, hogy ne megegyem, hanem csak egyem :) )

 

 

 

 

 

A színe? Számomra gyönyörű. Az íze? Még ha mindig más is, de újra és újra megkívánom. Ez számomra a sütőtök krémleves.

Egy adag pürét kaptam anyósomtól. (Tudom, lehet irigyelni engem, hogy nem csak céklát hoz nekem nyáron, de tesz el a fagyasztójába és a mienkbe is zöldbabot, gyalult tököt, s most egy mély narancssárga kincs került elő: sütőtök krém. Jó sűrű és persze nagyon finom.

Ősszel félretett sütőtökjeim közül egy kezdte felmondani a szolgálatot. Szárához közelebbi vége puhulásba kezdett. Nem tűrhettem, hogy hiábavaló vége legyen. Amúgy is volt egy kisebb adag sütőtök pürém a fent említett módon a fagyóból, ideje volt bővíteni a mennyiséget.

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 kisebb sütőtök
  • víz
  • ételízesítő
  • 5-6 gerezd fokhagyma
  • kifőtt galuska (felcserélhető másra)
  • újhagyma

 

Elkészítés:

A tököt megpucoljuk, kimagozzuk és felaprítjuk. Most nagyon vékony szeletekre lett felvágva mindkét fél sütőtök.

Az egészet vízzel kb. félig felöntjük, meghintjük ételízesítővel és pépesre főzzük a fokhagymával együtt. Amikor megfőtt, és valamennyire kihűlt, hogy ne forró legyen, összeturmixoljuk. Ha túl sűrű, turmixolás után még önthetünk hozzá némi vizet, és egy rottyanásig ismét főzzük. Ízlés szerint még tehetünk hozzá tálalásnál pl. apróra vágott újhagymát, vagy csilipaprikát, vagy tökmagot. Egy kevés tökmagolajat is önthetünk a tányérban rá.

Pirított zsemlekockákkal szokták általában tálalni. Én most galuskát főztem hozzá. Rendhagyó módon. Így nem lett vegán.

Galuska hozzávalók (leveshez):

  • 2 tojás
  • liszt
  • kevés víz

Galuska elkészítése:

A tojást a liszttel összekeverjük, majd kevés vizet hozzáadunk. Közepes sűrűségű, szaggatható tésztává kell, hogy összeálljon. Én sót nem teszek hozzá.

Lobogó sós vízbe szaggatjuk, olykor, olykor ha kell, szaggatás közben is megkeverjük a főzésben levő galuskákat.

Ha puhára főtt, átszűrjük, hideg vízzel átöblítjük. Tálalásnál mindenki szabadon döntheti el, mennyit szeretne a levesébe tenni. (A fotókon nem látszik, de a tányérban a leves galuskával gazdagabb.)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr64220078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hozzászólócska 2012.03.01. 14:30:17

Ételízesítő a hozzávalók között???
Több receptnél is?
Ha ezt egy igazi szakács, háziasszony meglátja...

"Hova vezet ez a világ???"

VegaLife 2012.03.01. 17:07:27

@hozzászólócska: Majd valamikor megosztom a publikummal a házi készítésű ételízesítő receptjét is. Akkor talán más szemmel látod a dolgokat.
Amúgy sehol nem állítom, hogy igazi szakács lennék. A háziasszony kérdés pedig nem hiszem, hogy azon múlik, használunk-e ételízesítőt, vagy sem.
süti beállítások módosítása