Ha húsvét, akkor kalács!
2012. április 02. írta: VegaLife

Ha húsvét, akkor kalács!

Rendhagyó formában - mielőtt az ember legyintene, "ááá, ez is csak egy kalács!" Nem, kérem szépen, ez nem egy átlagos kalács. Más, mint a többi. Egyedi. Hiszen nem feltekerjük, hanem apró kis gombócokkal érjük el egyedi mivoltát. Na jó, és egy kis savanykás lekvárral tesszük feledhetetlenné az ízét.

DSC08255hk.JPG

 

 

 

 

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 20 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 30 dkg fehér liszt
  • 1 dkg biocsicsóka
  • 4 dkg barna cukor/nyírfa cukor
  • 7 dkg folyékony kókuszzsír
  • 5 dl növényi tej
  • fél kávéskanál só
  • karob vagy kakaó
  • savanykás lekvár (pl ribizli, fekete ribizli, esetleg málna)

 

Elkészítés:

Fontos figyelnünk arra, hogy a konyhában, ahol készítjük a kalácsot, jó meleg legyen. Ne legyen huzat se.

Az élesztőt a kenyérsütő üstjébe morzsoljuk, a biocsicsókát és a 4 dkg cukorból egy keveset beleteszünk, majd ráöntjük a felmelegített (kézmeleg) növényi tejet. Megvárjuk, míg az élesztő a tej felszínére kel. Amikor az élesztő a felszínre jött, hozzáadjuk a többi tejet, cukrot, sót. Ezt követően a teljes kiőrlésű lisztet szórjuk bele, majd a kókuszzsírt, végül a fehér lisztet.

Dagasztó programot választunk. Kenyérsütő gép nélkül mi is összekeverhetjük - a tészta akkor jó, amikor a kézi dagasztás során már elválik az edény falától és hólyagos. Minél több likacsok keletkeznek a tésztában, annál könnyebb lesz. Ha kézzel dolgozunk, akkor kilisztezett edénybe, konyharuhával letakarva meleg helyen kb. 1 órát pihentetjük, kelesztjük a tésztát. Mielőtt a konyharuhával letakarjuk, a tetejét is szórjuk meg egy kevés liszttel.

Amikor megdagadt, a tésztát két részre választjuk. Az egyikhez annyi karobot vagy kakaót keverünk, hogy szép barna színe legyen. Elképzelhető, hogy egy picit ezt a tésztát tovább kell édesíteni. Ez azon is múlik, ki mennyire édes szájú. Ha szükséges, még egy kis barna cukrot, vagy nyírfa cukrot keverhetünk hozzá.

Majd elkezdjük a "golyógyártást". Akármibe is tesszük a készre formált golyókat, mindenképpen érdemes legalább kókuszzsírral jó alaposan kikenni és egy pici liszttel megszórni. Ha tehetjük és sütőpapírral ki tudjuk bélelni a formát, akkor nem szükséges kikenni. Én - lévén sok volt a tészta mennyiség - muffin formákba, fehér kerámia tálba és jénai tálba tettem őket.

A lényeg, hogy amikor a gombócokat formáljuk - töltsük meg mindet, vagy minden másodikat, vagy csak az egyik adagot lekvárral. A közepébe kezünkkel mélyedést nyomuk, abba helyezzünk egy kis lekvárt, majd gombócot formálunk és a sütőformába tesszük szorosan egymás mellé, akár olykor-olykor egymás tetejére is.

A megtöltött formákat ismét letakarva meleg helyen kelesztjük fél órát. Sütés előtt érdemes egy felvert (háztáji) tojással megkenni a gombóckák tetejét. Így fényes tészta fog a sütőből kikerülni.

Nagyjából 45 perc alatt lassú tűzön készre sül. Ha sütés közben a teteje erősen megbarnul, sütőpapírral a tetejét letakarva elkerüljük, hogy megégjen.

Miután megsült, és már nem olyan meleg, rácsra tesszük. Ha muffin formában sütöttük, akkor aranyos kis formák lesznek belőle. Beleharapva a lekvártól nem lesz annyira száraz. Ha valamilyen edényben sütöttük meg, akkor ugyanúgy szeletelhetjük, mint a fonott kalácsot, vagy éppenséggel kezünkkel szakíthatunk is belőle.

Természetesen ez is lehet vendégváró édesség, egy tea vagy valamilyen forró ital mellé. Húsvétkor pedig értelem szerűen nem csak díszíti az asztalunkat, de talán elkápráztatja a vendégeinket.

 

DSC08244hk.JPG DSC08251hk.JPG
DSC08246hk.JPG DSC08248hk.JPG
DSC08271hk.JPG DSC08256hk.JPG

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr194355582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása