Répás karfiolbomba
2011. október 30. írta: VegaLife

Répás karfiolbomba

Ismerősöméknél szakácskönyvet lapozgatva láttam egy szalonnás karfiolbombát. (A szakácskönyv húsevőknek szólt. Én azokat is szeretem átlapozni, mert ötletet csenni nagyon is alkalmasak.)

Meglátva a képet, rögtön jött az ötlet, hogy szalonna helyett készítsem el répaszeletekkel.

A recept:


Hozzávalók:

  • Kb. 3-4 db hosszú! répa
  • 1 fej karfiol
  • 1 csomag szójagranulátum
  • 15 dkg zabpehely vagy főtt barna rizs
  • ételízesítő
  • fokhagyma
  • őrölt köménymag
  • őrölt feketebors
  • 1 hagyma
  • kevés olaj

 

Elkészítés:

A répákat meghámozzuk, megmossuk, nagyon vékony szeletekre vágjuk. (Nekünk van olyan reszelőnk, amivel ez könnyen megoldható.) Megpároljuk a répaszeleteket.

A karfiolt rózsáira szedhetjük, de egészben is megpárolhatjuk.

A szójagranulátumot meleg ételízesítős vízbe áztatjuk kb. 30-60 percig. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, megpároljuk. Amikor megpárolódott, teszünk hozzá egy kevés olajat (kb. 1-2 evőkanál), és a leszűrt, kinyomkodott szójagranulátumot rárakjuk. Összekeverjük. Piros fűszerpaprikával meghintjük. Kb. 1 dl vizet öntünk rá, tovább főzzük, pároljuk. Amikor rottyant egyet, hozzákeverjük a zabpelyhet, vagy a főtt barnarizst. Adunk hozzá őrölt köményt, nagyon apróra vágott fokhagymát, ha szükséges, egy kevés ételízesítőt, esetleg apróra vágott hagymát. Jól átkeverjük.

Fogunk egy kerek jénai tálat. Kikenjük olajjal. A megpárolt répaszeleteket belefektetjük egymás mellett szorosan, de úgy, hogy a répaszeletek kicsit kilógjanak a tálból. A szójás massza egy részét elsimítjuk a répacsíkokon. Rátesszük a karfiolt, majd befedjük a szójás fasírttal, végül sűrűn répaszeletekkel takarjuk be. Kicsit megkenjük olajjal, majd a jénai tetejével lezárjuk.

A jénait tegyük egy tepsibe, a tepsibe engedjünk vizet. Így tegyük a sütőbe sülni.

Sütőben kb. 30-40 perc alatt megsül.

Miután megsült és picit kihűlt, a jénai edény fedőjét rátesszük és ráfordítjuk. Így tálalásnál könnyebb szeletelni, akárcsak egy tortát.

Magában fogyasztva is nagyon finom, de készíthetünk hozzá kukoricás rizst köretnek.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr483340613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása