Rakott sütőtök
2012. január 23. írta: VegaLife

Rakott sütőtök

Kevés olyan jó dolog van a hideg időjárásban beköszöntében, mint a sütőtök. Ősszel, amikor még olcsóbban árulják a szép kis sütőtököket, szeretek nagyobb mennyiségben bevásárolni belőlük, és a tél folyamán felhasználni a gyönyörű sötét-narancssárga színben pompázó egyedeket. Azért is szeretem, mert tárolása nem igényel különösebb körültekintést. Egy kicsit hidegebb helyen hónapokig eltartható mindenféle károsodás nélkül. Feltéve, ha nem kattanunk rá és esszük meg gyorsan őket.

A következő recept már picit időigényesebb, de megéri a fáradságot, hiszen nagyon finom!

 A recept:

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb vagy 2 kisebb sütőtök
  • 3 dl növényi tej
  • 35 dkg barna rizs
  • ételízesítő
  • fokhagyma
  • 1-2 lilahagyma
  • 1 marék tökmag vagy napraforgó mag (hántolva)
  • növényi zsír (nálam kókuszzsír)
  • őrölt kömény

 

Elkészítés:

A barnarizst miután átmostuk feltesszük főzni.

A sütőtököket felszeleteljük, meghámozzuk, majd felkockázzuk a darabokat kb. 1x1 cm-es kockákra.

Kevés kókuszzsíron fedő alatt elkezdjük megpárolni a felaprított tököt.

Fogunk egy nagyobb tepsit, növényi zsírral, vagy kókuszzsírral kikenjük. A megfőtt barnarizst elsimítjuk benne.

Amikor már a tök egész jól megpirult, megpárolódott, felöntjük 1,5 dl növényi tejjel, adunk hozzá egy kevés ételízesítőt, őrölt köményt, fokhagymával és lilahagymával tovább főzzük, míg egészen puha nem lesz.

Amikor teljesen megpuhul, szinte villával szétnyomható a tök, a barnarizs tetején egyenletesen eloszlatjuk. A tetejére ráöntjük a maradék növényi tejet, majd megszórjuk tökmaggal vagy napraforgómaggal. Lilahagyma karikákat is tehetünk még a tetejére. (A magok alá.)

Fóliával letakart tepsiben kb. 45 percig sütjük. A sütés utolsó 10 percében a fóliától megszabadíthatjuk a tepsit. Vigyázzunk, amikor a fóliát levesszük, nehogy a hirtelen kiáramló gőzhöz túl közel legyen az arcunk, vagy a kezünk.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr733741826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása