A svédeknél ez a "pumpa". A lengyelek "dynia"-nak nevezik. A hollandok "pompoen"-nek hívják, a franciák "citrouille", a németek egyszerűbben csak "Kürbis"-nek szólítják.
Ha egy kicsit is tudsz e nyelvek valamelyikén, akkor rájöttél, hogy nem másról van szó, mint a sütőtökről.
Igazság szerint nem szeretem a hideg őszi reggeleket, és a hosszú téli estéket. Sokkal inkább elviselem a nyár forróságát. A Jó Isten azonban gondoskodott arról, hogy megszelídítse ezeket a napokat is. Megalkotott egy olyan növényt, amely magában megsütve a fenséges ízvilág rejtelmeibe vezet a maga egyszerűségével és melegségével.
Most azonban következzen egy kevésbé édes, inkább fűszeres változata olasz tésztával ötvözve.
A recept:
- 50 dkg spagetti
- 50 dkg sütőtök , kis kockákra vágva
- 2 piros paprika
- 1 fej lila hagyma
- 2 újhagyma, vagy 1 póréhagyma
- 2 dl növényi tejszín vagy tej
- 2 dl víz
- 1 késhegynyi szerecsendió
- só, bors, ételízesítő
- petrezselyem
- 1 marék pirított dió
- tofu (vagy fetasajt)
Elkészítése:
Lobogó sós vízben megfőzzük a spagettit. Figyeljünk arra, hogy ne szűrjük le a tésztát, ha még kemény, de ne is főzzük túl puhára. Az olaszok ezt egyszerűen csak úgy hívják, hogy "al dente". A megfőtt, leszűrt tésztára csepegetünk pár csepp olajat. Ezzel jól átforgatjuk a tésztát. (Ha csak lehet, igyekszem elkerülni, hogy az olajat hevítsem. Tudom, hogy ártalmas az egészségre. Főleg, ha hidegen sajtolt olajat használunk a főzéshez!)
A sütőtök kockákat kevés olajon (csak, hogy ne égjen oda) elkezdjük párolni. Ha nehezen párolódik meg, akkor öntünk hozzá egy kevés vizet. Ételízesítővel megszórjuk. Amikor szinte teljesen puha, hozzáadjuk a felvágott hagymákat és paprikákat. Majd borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Amikor összefőtt a szósz, finom mozdulatokkal hozzákeverjük a tésztát. Megszórjuk petrezselyemmel, és engedjük, rottyanjon még egyet.
Tálalásnál pirított diót és/vagy pirított tofut (vagy fetasajtot) szórhatunk a tetejére, de ez ki is maradhat.
felaprított sütőtök kockák | növényi tej |