Káposztatekercsekről már beszámoltam. Akiknek viszont nincs türelmük, vagy kedvük tekercseket gyártani fejes kelkáposzta levelekből, azoknak ajánlom ezt az elkészítési módot. Szintén nagyon gyorsan (és olcsón) - kb. 30 perc alatt (+ sütési idő) elkészíthető azonos hozzávalókkal a rakott fejes kelkáposzta receptem is. Csak egy kis variáció van benne az fent említett recepthez képest.
Nézzük!
Hozzávalók:
- 1 fejes kelkáposzta
- 1 csomag szójagranulátum (200 gr)
- 1 hagyma
- kevés olaj
- 15 dkg főtt rizs (barna)
- piros fűszerpaprika
- őrölt kömény
- ételízesítő
- fokhagyma
- víz
- só
- esetleg tejföl
Elkészítés:
A fejes kelkáposztát leveleire bontjuk. Forrásban lévő sós vízbe tesszük, kb. 3-4 percig főzzük őket. Amikor kicsit megpuhultak, kivesszük a vízből és lecsöpögtetjük őket.
A szójagranulátumot meleg ételízesítős vízbe áztatjuk kb. 30-60 percig. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, megpároljuk. Amikor megpárolódott, teszünk hozzá egy kevés olajat (kb. 1-2 evőkanál), és a leszűrt, kinyomkodott szójagranulátumot rárakjuk. Összekeverjük. Piros fűszerpaprikával meghintjük. Kb. 1 dl vizet öntünk rá, tovább főzzük, pároljuk. Amikor rottyant egyet, hozzákeverjük a főtt barnarizst. Adunk hozzá őrölt köményt, nagyon apróra vágott fokhagymát, ha szükséges, egy kevés ételízesítőt, esetleg apróra vágott hagymát. Jól átkeverjük.
Fogunk egy tepsit, olajjal kikenjük. Káposztaleveleket fektetünk a tepsi aljára. A szójás masszával befedjük a káposztaleveleket. Majd szintén levelekkel borítjuk be. Ezt addig ismételjük, míg el nem fogynak a levelek és a töltelék. A lényeg, hogy a tetején levelek legyenek.
A levelek tetejére fokhagymás paprikás tejfölt (vegán tejföl) kenhetünk. Vagy csak megszórjuk jó sok aprított fokhagymával, a leveleket pedig vékonyan olajjal megkenjük.
Sütőben közepes lángon addig sütjük, míg a teteje kicsit barnább színt vesz fel, úgymond megpirul.
Vegán étel ez is, ha a tejfölt úgy választjuk meg.