Töltött káposztatekercsek
2011. október 30. írta: VegaLife

Töltött káposztatekercsek

Fejes káposzta, vörös (lila) káposzta, kelkáposzta, fodros kelkáposzta, takarmánykáposzta, kínai kel.

A tél egészséges ízei a káposzták családjából. Azonban a felsorolás itt még nem áll meg.

Talán nem sokan tudják, hogy a káposzták családjához tartozik a kelbimbó, a brokkoli, a karfiol és a karalábé is.

Már gyermekkoromban tudtam, hogy magas C vitamin tartalma van a káposztának. De gyermekként az ember nem étkezik eléggé egészségtudatosan. Így aztán ha csak lehetett, kerültem a káposztás ételeket. Napjainkban viszont egyre inkább bevezetem az étrendbe a különböző káposztás recepteket, ételeket. Noha még mindig vannak ételek, amelyeket kevésbé szeretek. Ilyen például a kelbimbó.

Legkedvesebb káposztás felfedezésemet osztom meg most a Kedves Olvasóval, ez pedig a töltött káposztatekercs, amely szintén vegán, tojásmentes ebédnek készül(t) el.

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 fejes kelkáposzta
  • 1 csomag szójagranulátum (200 gr)
  • 1 hagyma
  • kevés olaj
  • 15 dkg apró zabpehely vagy főtt rizs (barna)
  • piros fűszerpaprika
  • őrölt kömény
  • ételízesítő
  • fokhagyma
  • víz

 

Elkészítés:

A fejes kelkáposztát leveleire bontjuk. Forrásban lévő sós vízbe tesszük, kb. 3-4 percig főzzük őket. Amikor kicsit megpuhultak, kivesszük a vízből és lecsöpögtetjük őket.

A szójagranulátumot meleg ételízesítős vízbe áztatjuk kb. 30-60 percig. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk, megpároljuk. Amikor megpárolódott, teszünk hozzá egy kevés olajat (kb. 1-2 evőkanál), és a leszűrt, kinyomkodott szójagranulátumot rárakjuk. Összekeverjük. Piros fűszerpaprikával meghintjük. Kb. 1 dl vizet öntünk rá, tovább főzzük, pároljuk. Amikor rottyant egyet, hozzákeverjük a zabpelyhet, vagy a főtt barnarizst. Adunk hozzá őrölt köményt, nagyon apróra vágott fokhagymát, ha szükséges, egy kevés ételízesítőt, esetleg apróra vágott hagymát. Jól átkeverjük.

Ezzel a töltelékkel megtöltjük a káposztaleveleket, és mint a palacsintát felcsavarjuk. A felcsavart káposztákat kikent, vagy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük. A tetejére aprított fokhagymát szórunk, addig sütjük, míg a teteje szép barna lesz.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr643340184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása