Lencsefőzelék ajvárral
2011. december 31. írta: VegaLife

Lencsefőzelék ajvárral

Egy éjszaka választ el bennünket 2012 első napjától. Az ember jól teszi, ha számot vet az utolsó napokban az elmúlt év eredményeiről fizikai és lelki értelemben is.

Ha egy szilveszteri party vendégei vagyunk, akkor se hagyjuk ki ezt az átgondolást, számadást az életünkből.

Újév első napján sokan lencsét főznek, hogy az új évben ne szűkölködjenek anyagi javakban. Ezt a szokást én is tartom, igaz - hála a lencse jó természetének - az étel egy-két nappal korábban is elkészíthető.

Néhány évvel ezelőtt egy baráti szilveszterezésre lencsefasírtot készítettem. Szándékozom feltenni a képet és a receptet, ha majd megtalálom a fotókat. Addig azonban a legújabb lencsefőzelékem receptjét osztom meg a Kedves Közönséggel!

Kevesen tudják talán, hogy a szója mellett a lencse a legbőségesebb növényi fehérjeforrás. Talán ezért is van az, hogy húspótlásra is kiválóan alkalmas. Egyszer talán eljutok oda, hogy ezt több recepttel be is bizonyítsam.

Úgy gondolom, helytelenül száműzött étel az asztalról. Legalább is, ami a húsevőket érinti.

Pedig nagy előnye, hogy nem allergén. Az állati fehérjeforrásokhoz képest kevés a vele együtt felvett koleszterin és egyéb zsírok mennyisége, melyek mindössze 1-2 %-át adják az elfogyasztott lencsének. Nem véletlen, ha a főként növényi koszton élő ázsiai népek körében nagy megbecsülésnek örvend. A tartósan vegetáriánus életmódot élőknek mindenképpen figyelmébe ajánlják. Mivel glikémiás indexe alacsony, így lassan felszívódó szénhidrát forrás. Ezért ajánlott a fogyasztása cukorbetegeknek, PCO szindrómától vagy Inzulin Rezisztenciától szenvedő embereknek.

Jó tudni, hogy a lencsének magas A és B1 vitamin tartalma is van, emellett Kálium, Vas és Cink is jelen van az aprócska magokban.

Még sorolhatnám előnyeit, hogy mindenki még jobban megkedvelje, és a tudatos táplálkozást folytatva, gyakran válassza ételnek, de jöjjön a recept, amit azok is elkészíthetnek, akiknek nincs fejlett főzési tudományuk.

Ezt az ételt ajánlom azokra az estékre, vagy ebédekre, amikor alig van időnk főzni, hiszen kevesebb, mint 30 perc alatt készül el.

A recept:

Hozzávalók:

  • 0,5 kg lencse
  • ételízesítő
  • víz
  • növényi tej vagy tejszín
  • étkezési keményítő
  • ajvár
  • fokhagyma
  • babérlevél
  • esetleg őrölt fekete bors

 

Elkészítés:

A lencsét bő vízzel átmossuk, majd vízben feltesszük főzni. A víz jól ellepje a lencséket, de nem kell a lencséhez képest kétszeres mennyiség! A vízbe beledobunk néhány (kb.5 db) babérlevelet és fokhagymát., megszórjuk kb. 1 evőkanál ételízesítővel. Ha a lencsét áztattuk előtte, akkor gyorsabban megfő, de erre nem mindig van lehetőség, és a főzési időben sincs hatalmas különbség.

Amíg fő, a habarást elkészítjük. Növényi tejet vagy tejszínt kikeverünk egy kisebb tálkában étkezési keményítővel és 1-2 evőkanál ajvárral. Akinek nincs otthon ajvár, paprikakrémmel is készítheti, én már azzal is próbáltam.

Amikor a lencse puhára főtt, egyszerűen alacsony gázon folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a kikevert keményítőt. Ha szeretnénk, tehetünk még hozzá egy-két kanál ajvárt, egy-két csipetnyi őrölt fekete borsot.

Tálalásnál lila hagymát vagy zsenge újhagymát szeletelhetünk a főzelék tetejére. Nagyon finom lesz tőle.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr603510234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása