Rakott (savanyú)káposzta cserépedényben sütve (vegán)
2013. április 28. írta: VegaLife

Rakott (savanyú)káposzta cserépedényben sütve (vegán)

rakott savanyú káposzta3.jpg

Labrador fagyos földjén, Kanadában, az 1900-as évek elején egy prémvadász törte a jeget a sós vízzel megtöltött hordókban, hogy hozzájusson egy fagyasztott káposztafejhez. Clarence Birdseye, egyszerűbb nevén Bob, ahogyan ő szerette, kidolgozott egy különleges élelmiszer-fagyasztási módszert, hogy felesége kedvébe járjon, aki elszigetelve a hosszú fagyos hónapok alatt nagyon hiányolta a friss zöldséget. Bob Birdseye ezzel megcsinálta szerencséjét.

Az 1900-as évek elején Bob és Eleanor Birdseye egy kis faházban éltek fiukkal északon, 400 km-re mindenféle bolttól és orvostól. Akkor költöztek oda, amikor a családfő abbahagyta a tanulmányait Massachusetts Amherst College-ben, mert a családja nem tudta tovább támogatni. Talált munkát, de mint örökös kockázatvállaló, meggyőzte Eleanort, hogy szőrmekereskedésből jobban élhetnének.

Birdseye-1-0429.jpgBirdseye megtanulta, amit az észak-kanadai őslakosok már régen tudtak: a húsnak jobb íze van, ha gyorsan lefagyasztják. A halat, nyulat és kacsát a szabadban, -50 C fok körüli hőmérsékleten tárolták, így kiválóan megtartották az ízüket. Bob elhatározta, hogy megpróbálkozik a káposzta tartósításával is, erre sós vízzel töltött hordókat használt. Később szerényen így nyilatkozott: 'Az eszkimók évszázadok óta így tartósítanak. Amit én csináltam, az csupán a csomagolt, fagyasztott élelmiszer elterjesztése'. 1917-ben a család visszatért az Államokba, ahol Bob megkísérelt a labradori tél reprodukálásával üzemeltetni egy fagylaltgyárat New Jersey-ben, jégtömbökkel, tengervízzel és elektromos ventilátorral. Válallakozása csődbe ment. Ezután a család Gloucesterbe költözött (Massachusetts), ahol Birdseye tovább kísérletezett a hús, hal és zöldségek gyorsfagyasztásával. Épített egy hordozható fagyasztót is, ezt felrakta egy kamionra, és járta a vidéket, hogy a helyszínen fagyaszthassa a frissen begyűjtött zöldségféléket.

Véletlenül Majorie Merriweather Post, egy élelmiszer-feldolgozó tulajdonosának lánya, megkóstolta Birdseye fagyasztott libáját. Három évvel később már nemcsak libát vásárolt Bobtól, hanem megvette a családi vállalkozást, és 1930-ban a vég nevét Birds Eye-ra változtatta. Érdekes, hogy végül nem a káposzta volt az első nagy tömegben piacra dobott fagyasztott zöldségáru, hanem a borsó.
 (Forrás: Bill Laws:Ötven növény, amely megváltoztatta a történelmet)

Birds_eye.png

Következő receptemben ugyan nem fagyasztott, de más módon - savanyítással - tartósított káposzta az egyik főszereplő.

 

A recept:

Hozzávalók:

Elkészítés:

A cserépedényünket legalább fél órára, de akár többre is, vízbe áztatjuk. A savanyú káposztát vízzel jól átmossuk. A (ételízesítővel vagy sóval megszórt) szójagranulátumot meleg/forró vízben  áztatjuk legalább fél órát. A barna rizst pedig megfőzzük roppanósan puhára. A hagymákat felaprítjuk, teflon bevonatú lábosban kevés vízzel kicsit megdinszteljük, rátesszük a kinyomkodott szójagranulátumot, fűszerpaprikával és/vagy piros paprikakrémmel és az őrölt köménnyel fűszerezzük, szükség esetén sózzuk. Adunk hozzá egy kevés vizet, pörkölt állagúra főzzük. A megfőtt rizst hozzákeverjük. A szójás pörkölt-szósz "levét", ha nem túlfőzött rizzsel dolgozunk, akkor a rizs magába szívja. Miután a rizst és a szóját összekevertük, az áztatott cserépedénybe rétegezve rakjuk. Legalsó réteg a kimosott savanyú káposzta, majd a szójás rizs. A rétegezést addig folytatjuk, míg van hely az edényben. A legutolsó sor a szójás rizs legyen, amit növényi tejföl megkenésével zárunk. Lefedjük a cserépedény tetejével és megsütjük kb. 30 perc alatt.

 

rakott savanyú káposzta9.jpg rakott savanyú káposzta8.jpg
rakott savanyú káposzta7.jpg rakott savanyú káposzta6.jpg
rakott savanyú káposzta5.jpg rakott savanyú káposzta1.jpg

rakott savanyú káposzta2.jpg

rakott savanyú káposzta4.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr835236699

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása