Ételízesítő (azaz a házi vegeta)
2012. december 28. írta: VegaLife

Ételízesítő (azaz a házi vegeta)

ételízesítő_a.jpgVégre! Eljutottam oda, amit március elején ígértem, vagyis közkinccsé teszem a házi vegeta, vagy ételízesítő receptjét. Mellékesen borzasztó egyszerű elkészíteni. Ősszel nagyobb mennyiségű szárított zöldséghez jutottam hozzá, így már akkor láttam lelki szemeimmel, hogy idén karácsonyra házi ételízesítőt adok néhány embernek. Így is történt. Mivel nagyobb tételben készítettem, most végre fotókkal is megörökítésre került ez az egyszerű, de nagyszerű étel-kiegészítő, amely napjainkban annyira elterjedt, hogy a legtöbb háztartásban jelen van. Háziasszonyok ezrei és százezrei oldják meg az ételek sózását, ízesítését a különböző márkájú és fajtájú ételízesítőkkel, azzal a különbséggel, hogy nehéz olyat találni, ami szárított zöldség, só és legfeljebb fűszer együtteseiből áll. Vásárlás előtt érdemes megfigyelni a csomagoláson a "járulékos" összetevőket, amelyekre nincs szüksége a szervezetünknek, (sőt némelyike rákos vagy egyéb megbetegedést is okozhat) de az ételeknek sem hiányoznak ezek a káros anyagok! Igazi kín az a sok - különféle "ízkocka", amiket sokan előszeretettel tesznek hozzá rizshez, leveshez, mártáshoz, így szoktatva rá ízlelőbimbóikat a mesterséges, sóban és káros összetevőkben gazdag ízekre. Mielőtt legközelebb valamilyen alapot, fixet vagy ízkockát vásárolunk, olvassuk már el, miből áll és nézzünk utána az interneten, milyen plusz adalékokkal rontják egészségünket. Gondolkozzunk el, tényleg szükséges ez? Nem lennének finomabbak ételeink, ha a valós zöldség ízét éreznénk, és nem valami hozzáadott sós ízű anyagét, ízfokozóét?!

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 dl só (Tengeri vagy himalaya)
  • 2,5 dl szárított zöldség
  • 2 teáskanál kurkuma
  • aprítógép

Elkészítés:

Az elektromos aprítógépbe beletesszük a mérőpoharunk által kimért fenti tételeket. Ha erős a gépünk, akkor pikk-pakk pár másodperc alatt összeaprítja és összekeveri a hozzávalókat. Üveg vagy műanyag edénybe töltjük - kész is a házi ételízesítőnk!

A kurkuma szép sárga színt ajándékoz az ételeknek - ezért tanácsos ezt használni. Persze, sáfrányt is tehetünk hozzá, de az valamivel drágább.

Nyári napokon a zöldségeket mi is megszáríthatjuk. Répa, hagyma, fehérrépa, paszternák, karalábé, stb. zöldségeket nagyon vékony és apró darabokra vágva a napra kiterítve, vagy aszalógépbe téve saját szárított zöldségeket birtokolhatunk. :)

Szuper gasztro-ajándék volt Szeretteinknek. Örültek neki, hogy természetes alapanyagú és összetevőjű ételízesítőt próbálhatnak ki.

ételízesítő1a.jpg ételízesítő.jpg
ételízesítő3.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr514984724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása