Tejszínes fodros kel tészta sütőben sütve
2017. január 31. írta: VegaLife

Tejszínes fodros kel tészta sütőben sütve

fodros_kel_tejszines_teszta_sutoben_sutva.jpgMinap szomszédunk beállított egy jó szatyormyi fodros kelkáposztával és egy póréhagymával. A közelünkben lévő farmról hozta, ahol eladásra is termelnek. Igazán rendes volt tőle, hogy gondolt ránk. Valami rendhagyóbb módon szerettem volna elkészíteni. Mivel a spenóthoz hasonlít, így tésztát főztem és sütőben összesütöttem őket. Jól sikerült. A-, C-, E-, K- és B6-vitamin, mangán, vas, kalcium, réz és kálium forrása a fodros kel. Gyulladáscsökkentő, hatékonyan segít az asztma és az ízületi gyulladások elleni védekezésben. Rosttartalma révén tisztítja a vastagbelet, védi emésztőrendszerünket. Áztatással tisztítsuk.

A fodros kelkáposztát az első őszi fagyok után takarítják be, mert a fagy hatására további szőlőcukor termelődik a növényben, s ettől még édeskésebbé válik. Észak-Németországban telente vidám „káposztautakat” is szerveznek – leginkább januári szombatokon. Az út többnyire falusi kiskocsmába vezet, ahová a mulatótársak taligán tolják a hideg elleni védőitalt (főként Kornt, azaz gabonapálinkát), amit sörrel kísérnek. Brandenburg egyes vidékein a savanyúkáposztába is vágnak néha fodrost kelt (Knieperkohl).

A recept

Hozzávalók:

  • 1/2-1 fodros kelkáposzta zöld levelei
  • növényi tej 
  • ételízesítő
  • 1 fej hagyma
  • 1/2 póréhagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 1-2 kanál étkezési keményítő
  • 1 kanál sörélesztő-pehely
  • tészta
  • víz
  • citrom (opcionális) 

Elkészítés: 

A fodros kelkáposzta leveleit átmossuk, kemény szárát levágjuk, leveleit felaprítjuk, a póréhagymát és fokhagymát felkarikázzuk. Hagymát aprítunk, majd kevés vizen megpároljuk a hagymát, rátesszük a zöld leveleket, kicsit ételízesítővel megszórjuk, felöntjük egy kevés növényi tejjel (1-2dl), megszórjuk a felaprított fokhagymával, s a káposztát így enyhén megpároljuk. Tésztát főzünk hozzá. A megfőtt tésztával összekeverjük, beletesszük egy tűzálló tálba. Kb. 2,5 bögrényi hideg tejet kikeverünk 1 kanál sörélesztő pehellyel, 1 kanál étkezési keményítővel és kevés ételízesítővel. Felforraljuk, közben kevergetjük, hogy csomómentesre sűrűsödjön. A tűzálló tálba tett tésztát megöntözzük az enyhén sűrűre főtt szósszal. (Pudingnál lényegesen lazább, nem olyan sűrű lesz a növényi tej-sörélesztő pehely-étkezési keményítővel készült szósz.) A tetejét megszórjuk póréhagyma karikákkal. Kb 15-20 perc alatt sütőben átsütjük.

Tálalásnál csepegtethetünk a tetejére citromot, vagy citromkarikát tehetünk rá, így még különlegesebb íze lesz. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr9512162813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása