Csicseriborsó pástétom
2012. május 22. írta: VegaLife

Csicseriborsó pástétom

Szuper eleség, ami még mindig nem nyerte el méltó helyét a konyhákban. Tapasztalatom szerint inkább csak a reform-táplálkozás hívei és a vegetáriánusok ismerik igazán a csicseriborsót, mint ételt. Pedig rendszeres fogyasztásával akár a koleszterinszintünket is normalizálja. Két fontos tulajdonsága miatt a diétázóknak is kitűnő táplálék. E két tulajdonság közül az egyik az alacsony zsírtartalom, a másik pedig a magas rost tartalom. Arról nem beszélve, hogy E vitaminban és karotinban is gazdag minden egyes csicseriborsó szem.

 

Fontos tudni, ha nem konzervben vásároljuk meg, akkor az elkészítésére 12 órával minimum előre tervezni kell, ugyanis egy fél nap áztatás szükséges ahhoz, hogy utána puhára tudjuk főzni - akárcsak a száraz fejtett bab esetében.Ha már áztatás, nem árt tisztában lenni azzal is, hogy az áztatást követően a főzéshez új vizet használjunk (méreganyagokat tartalmazhat az első víz), sőt érdemes szűrő segítségével átmosni a borsószemeket.

 

 

A recept:

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 1 marék csicseriborsó (kb. 2,5 dl)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • víz
  • ételízesítő
  • paprika
  • babérlevél

 

Elkészítés:

A 12 órán át áztatott csicseriborsót néhány szál babérlevéllel és bő vízzel közepes lángon ételízesítővel feltesszük főzni. Nekem 45 percre minimum szükségem volt ahhoz, hogy a szemek megpuhuljanak, de akár 60-70 perc főzés is kellhet.

A megpuhult csicseriborsó szemeket lehűtjük, majd aprító vagy turmixgépbe tesszük. A levéből nagyon keveset teszünk hozzá, hogy könnyebben pépes legyen.

Ezt követően a további fűszereket a felaprított hagymákat és paprikadarabokat rakunk bele, majd az egészet összeturmixoljuk. Ezzel kész is a finom csicseriborsó-pástétom.

Aki fűszeresebb ízek kedvelője, egy kevés kis magyaros fűszerkeverékkel feldobhatja.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr134532322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása