Pászka, avagy a gyors kovásztalan kenyér
2011. október 25. írta: VegaLife

Pászka, avagy a gyors kovásztalan kenyér

Napjainkban első sorban candida diétán élők fogyasztanak pászkát, mivel élesztő hozzáadása nélkül készül. Régen, több ezer évvel ezelőtt, amikor az élesztő jelenlegi fajtája még ismert sem volt, a mindennapi kenyeret a pászka jelenthette.

A Bibliában még ünnepet is neveztek el a kovásztalan kenyér kapcsán:

"Megtartsátok a kovásztalan kenyér innepét; mert azon a napon hoztam ki a ti seregeiteket Égyiptom földéről; tartsátok meg hát e napot nemzetségről nemzetségre, örök rendtartás szerint." (II. Mózes 12. rész 17. vers)

Sokan nem is tudják, hogy napjainkban a húsvét szolgál a kovásztalan kenyér ünnepének:

"Elközelgetett pedig a kovásztalan kenyerek ünnepe, mely húsvétnak mondatik." (Lukács evangéliuma 22:1)

Most, hogy picit megismerkedtünk a pászka bibliai háttértörténetével, megosztom veletek a receptet, amit napjainkban bizonyos egyházakban úrvacsorai kenyérként is fogyasztanak. (Jézus is ezt ette az utolsó vacsorán, ezzel példát mutatva nekünk is, hogy úrvacsorakor ezt kell(ene) fogyasztanunk, és nem bolti fehér kenyeret, vagy vékony kis ostyát...)

A recept:

Hozzávalók:

  • 20 dkg teljes kiörlésű búzaliszt
  • 15 dkg fehér liszt
  • 0,4 g só
  • 2-3 evőkanál olaj
  • 1,6 dl víz

 

Elkészítés:

A hozzávalókat a fenti sorrendben egymáshoz keverjük. Majd tésztát gyúrunk belőlük. Az a jó, ha a tészta nem ragad, könnyű vele dolgozni, mint a kekszek alaptésztájával.

Deszkára kinyújtjuk kb. ujjnyi vastagságúra. Felcsíkozzuk a felszínét, mint a pogácsáét, csak nem olyan sűrű csíkozással.

Sütőlemezre vagy tepsibe tesszük, kb. 20-30 perc alatt ropogósra sütjük.

Ugyanúgy fogyasztható, mint a kenyérszeletek, vagy a pirítós kenyér. Finomabbá tehetjük, ha fokhagymával bedörzsöljük. Kenhetünk rá pástétomot, vagy, akik fogyasztanak vajat, megkenhetik vajjal, de társasági fondüzéshez is jól passzol. Ehetünk hozzá zöldséget, vagy lekvárral megkenve is nagyon finom.

Régóta ismerem ezt a receptet. Sok évvel ezelőtt (kb.10) Fehérvárcsurgón szilvesztereztem. Ott házi banánlekvárral reggeliztük. Mondanom sem kell, hogy ráadásul egy pék szakmájú ismerősöm készítette el a kovásztalan kenyeret. Finom volt már akkor is. Ma is előszeretettel sütök, főleg ha gyorsan kell készíteni valami kenyérfélét.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr83328970

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almássy Tamás 2013.07.06. 12:31:15

Ugyanezt megpróbáljuk tábori körülmények között megcsinálni pirított, őrölt árpából.

VegaLife 2013.07.06. 19:46:14

@Almássy Tamás: Érdekes lehet, jól hangzik!
süti beállítások módosítása