Gombás zöldbabos rizs
2011. október 25. írta: VegaLife

Gombás zöldbabos rizs

A húsevők által rizses húsnak ismert ételt alakítottam át vega módra. Hús helyett gombával és sárga hüvelyű zöldbabbal készítettem el.

Nem is hagyhattam volna ki, hiszen a minap a fővám téri piac utamba esett. Nagy örömömre gyönyörű gombát árultak. Kilója olcsóbb volt, mint egy euró. Így aztán 2 kilót is bevállaltam a többi zöldség hazacipelése mellett.

A recept:

Hozzávalók:

  • Fél kg sárga hüvelyű zöldbab
  • 1 kg gomba
  • 40 dkg barnarizs
  • 1 nagy fej hagyma
  • olaj
  • ételízesítő
  • piros fűszerpaprika
  • magyaros fűszerkeverék
  • víz

 

Elkészítés:

Az átmosott barna rizsre hideg vizet engedünk és eleinte (forrásig) közepes lángon, majd alacsonyabb lángon elkezdjük főzni.

A felaprított hagymát nagyon kevés vízzel elkezdjük párolni. Amikor a víz nagy része elpárolódik, teszünk hozzá egy kevés olajat, majd erre rakjuk rá a zöldségeket.

A megpucolt és felkockázott gombát tesszük először a hagymára, a felaprított babot következőnek. Kb. 1 evőkanálnyi ételízesítővel megszórjuk, átkeverjük, fedőt teszünk rá, és rövid ideig pároljuk. Amikor kicsit összeszottyan, teszünk hozzá kb. 1 evőkanál (csapott) fűszerpaprikát, és kb. 1-2 kiskanálnyi magyaros fűszerkeveréket.

Ezt követően öntünk hozzá 2-3 dl vizet, tovább főzzük a zöldségeket.

Időközben roppanósra megfő a barna rizs is. Ha minden igaz, a zöldséges pörkölt is lédúsabb lett. Könnyed mozdulattal a pörkölthöz keverjük a rizst. Tovább főzzük, míg ismét forr egy kicsit. Ha túl sok leve maradna, akkor érdemes nagyobb lángon fedő nélkül főzni még. Nekem eddig mindig felszívta a pörkölt levét a rizs. Igaz, úgy kevertem hozzá, hogy még volt lehetősége tovább puhulni.

Tálalásnál zöldségekből készített salátát, vagy savanyúságot is adhatunk mellé.

De párolt lila káposztával is nagyon finom.

 

 

 


   
   

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr543330044

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása