Sushi omlett
2011. október 16. írta: VegaLife

Sushi omlett

 Jó, jó, tudom. Vannak vegák, akik tojást sem fogyasztanak. Ők a vegánok. Én (még) nem tartozom közéjük. Bár törekszem arra, hogy minél kevesebb állati eredetű ételt fogyasszak, de a tojás konkrétan még a repertoáromban van. Persze nem viszem túlzásba. Csak most, amikor sushi omlett kerül az asztalra.... Ez ugyanis a maga három rúdjával egy tucat tojást kíván magának.

A recept:

Hozzávalók:

Omletthez:

  • 12 db tojás
  • 2 dl növényi tej
  • 1 púpos kiskanál őrölt pirospaprika
  • 1 evőkanál zöld fűszer (Lehet csak petrezselyemlevél, vagy provanszi fűszerkeverék)
  • 1 mokkáskanál ételízesítő vagy só

 

Zöldséges rizshez:

  • 30 dkg rizs (Nálam barna rizs a nyerő.)
  • 2 zsenge újhagyma
  • 2 piros pritamin paprika, vagy kaliforniai paprika, vagy kápia paprika
  • ételízesítő

 

Sült répához:

  • 5-6 db nagyobb szál répa
  • olaj
  • őrölt köménymag
  • fokhagyma

 

Elkészítés:

Először a zöldséges rizst érdemes elkészíteni:

A megmosott rizst jó puhára főzzük (Nem pirítottam meg olajon előtte, mert egészségesebb így.) Közben a hagymákat, és a paprikákat apró darabokra vágjuk.

A megfőtt rizshez hozzákeverjük a zöldségeket és az ételízesítőt.

A sült répa elkészítése:

A meghámozott, megmosott répákat reszelőn vékony karikákra reszeljük. Belerakjuk őket egy teflon bevonatú edénybe. Öntünk rá egy kevés olajat. Ételízesítővel, zúzott fokhagymával és őrölt köménnyel fűszerezzük. Fedő alatt puhára pároljuk. Mivel nem tettünk hozzá vizet, így az alja kicsit megsül. Érdemes néha megkeverni. Finom, édeskés íze lesz. Nekem mindig az ősz jut róla eszembe.

Az omlett elkészítése:

A tojásokat villával felverjük. Hozzáadjuk a tejet, majd tovább keverjük. Ételízesítőt is teszünk hozzá. 3 részre osztjuk. (Én három mérőedénybe osztottam el három egyenlő részre.) Majd az egyiket zöld fűszerrel, a másikat őrölt piros paprikával fűszerezzük. (A harmadikat meghagytam natúrnak, de lehetséges a saját fantáziánk szerint fűszerezni pl. törött borssal, vagy sáfránnyal.)

Kapcsoljuk be a sütőt. Közepes lángra állítsuk.

Egy kb. 20x35-ös tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Öntsük az egyik adag felvert, fűszerezett tojásos lét a tepsibe. Oszlassuk el egyenletesen, majd tegyük a sütőbe. Nagyjából 15-20 perc alatt megsül.

Közben nedvesítsünk meg egy tiszta konyharuhát. Terítsük ki a munkaasztalon. (Én hajlékony műanyag vágódeszkára raktam.)

Amikor megsült az omlett, és kivettük a sütőből, várjunk vele pár percet, míg kicsit kihűl, majd sütőpapírral felfelé rakjuk a nedves konyharuhára. (Akárcsak ahogy a piskótatekercset kell.)

Lassan, óvatosan fejtsük le egészben a sütőpapírt az omlettről. Az egyben lefejtett sütőpapírt a következő két omlett sütéséhez is fel lehet használni.

A kiterített omlettre zöldséges rizst terítünk. A rizs egyik részére apróra reszelt sült répát szórunk. Majd finom mozdulatokkal, a nedves konyharuha segítségével felcsavarjuk. Természetesen nem szerencsés, ha sok tölteléket rakunk az omlettre, mert nehéz, vagy nem is sikerül a feltekerés.

Miután feltekertük, hagyjuk a konyharuhába csavarva. Pihentessük, amíg a következő omlett el nem készül. Amikor a második omlett is megsült, a konyharuhát ügyesen lefejtjük a tekercsről. Lehet, hogy a ruha időközben veszített a nedvességéből, így az új tekercseléshez egy picit ismét be kell nedvesíteni.

Miután elkészült mindhárom omlett-tekercs, tálalásig hideg helyen pihentetjük őket. Tálaláshoz pedig kb. 3-4 cm vastag szeletekre vágjuk fel. Tányérra vagy tálcára tesszük.

Hidegen is finom, de ha melegen szeretnénk, mikróban vagy sütőben megmelegítjük.

 

Leírásom alapján hosszadalmasnak tűnhet, de szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy könnyű elkészíteni, nem pepecselős munka. Ha valaki jól osztja be az idejét, gyakorlott háziasszony, vagy szakács, akkor bizonyos műveleteket (pl. a rizs és a répa elkészítése) párhuzamosan is tudja végezni. Így legrosszabb esetben is 1, esetleg 1,5 órát töltünk el az elkészítésével.

Persze lehetséges csak egy tekercset készíteni, és a töltelék lehet teljesen más. Pl. párolt spenót, vagy sült sütőtök, vagy csak sült répa, stb.

Korábban már készítettem hasonlót, akkor spenóttal töltöttem - a blogbejegyzés végére arról is teszek fel képet.

Jó szusizást!

Sushi omlett

 

 

 

  

 

Régebbi képek:


 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr403306205

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása