Cukordinnyés kölescsoda
2014. szeptember 06. írta: VegaLife

Cukordinnyés kölescsoda

cukordinnyés kölescsoda.jpg

A szeptember s így az ősz elé is egy csodareggelit ajánlok. Nem szövegelek mondatokba, hanem pontokba szedem, hogy minden kedves olvasó könnyebben megtanulja, miért érdemes minden héten 2-3 alkalommal kölest fogyasztani, miért olyan nagy csodája a földnek a köles.

A köles:

1. gluténmentes gabona

2. magas rosttartalma van, könnyen emészthető (salaktalanító hatású, vércukorszint normalizáló)

3. gazdag magnéziumban (asztma hevességét, migrének gyakoriságát csökkenti

4. mangánt, foszfort és vasat is tartalmaz

5. B vitaminokban gazdag (niacin, folacin, riboflavin, tiamin)

6. antioxidáns a szervezet számára (szabad gyökök ellen véd)

7. csökkenti szervezetünkben a koleszterinszintet és a triglicerid szintet

8. egészséges fehérje forrás

9. rugalmassá, fényessé teszi a bőrt, kedvezően hat a haj, a körmök és a fogak, a szem állapotára

10. a benne található szilícium és vegyülete, a kovasav fontos szerepet játszik csontképzésünkben (csontritkulás esetén is előnyös a rendszeres fogyasztása)

 

A recept

Hozzávalók: 

1 pohár köles (többszörösen átmosva)

• 2,5 szeres mennyiségű víz

0,5-1 pohár növényi tej

édesítő (nyírfacukor, nádcukor, gyümölcscukor, stb. - ki mit használ)

1 csipet só

1-2 cukordinnye 

 

Elkészítés:

Az alaposan megmosott kölest vízben feltesszük főzni egy csipetnyi sóval, majd amikor már nagyjából elfőtt róla a víz, növényi tejet öntünk rá és még puhábbra, pépesebbre főzzük. Amikor megfőtt, ízlés szerint édesítjük. Míg fő a köles, előkészítjük a cukordinnyét. Félbevágjuk, kimagozzuk és a belsejét feldaraboljuk. (Fagyis kanállal is "vághatunk" a gyümölcs húsából "dinnyegombócot".) A megfőtt köleshez keverjük a feldarabolt dinnyét. Vagy a dinnye héját használjuk "tálkának", vagy héj nélkül üvegtányérba szervírozzuk. Menta vagy citromfű levéllel díszíthetjük. Reggeliként fogyasztva a királyok is megirigyelhetnek bennünket, mert nem csak finom, hanem egészséges étellel is indítunk (ennek okait lásd a bejegyzés elejében). A kölesből készült gyümölcsös reggelik igazán képesek eltelíteni az embert és órákon át nem is igazán kíván után semmit enni. Ezért is szeretem édes-kölessel kezdeni a napot. Eszembe sem jut órákig, hogy "ennék valamit" vagy "egy kis édesség jól esne". 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr186653221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VegaLife 2014.09.06. 20:45:54

@aklubisz: felétek is kapható még cukordinnye? :) Mostanában odáig vagyok érte, no meg a nektarinért. Próbáljátok! :) Nem gondolom, hogy megbánjátok.

Bridget 2014.09.09. 22:25:44

Ínycsiklandóan mutatnak a képen. Finom is, egészséges is, és még a Férj is szívesen megenné. Legközelebb ezt kap reggelire. :)

VegaLife 2014.09.18. 16:42:28

@Bridget: Az én férjem is szívesen megette reggelire akkor, amikor készült. :) Remélem, a tied is kedvét lelte benne. :)
süti beállítások módosítása