Zöldséges rakott köles
2013. április 29. írta: VegaLife

Zöldséges rakott köles

zöldséges rakott köles.jpgKöles. A lúgosító csodaszer. Csoda olyan értelemben, hogy magas rosttartalmának köszönhetően nem csak könnyen emészthető, de tisztító, salaktalanító hatással is bír. Ajánlják azoknak is, akiknek bélproblémájuk, nem megfelelő székletük van, mivel jótékony hatással van annak működésére. Vagy gyomorsav túltermelődés esetén a rendszeres fogyasztásával normalizálhatjuk a sav túltermelését. Emellett kedvezően hat a szemre, a hajat fényessé teheti. Mivel a kötőszöveteket rugalmassá teszi, így a bőröregedést, ráncosodást is késleltetheti, ha gyakran fogyasztunk kölest. Tavasszal bizonyos tisztító-kúrák szerves alkotója. Magas koleszterinszinttel élőknek is ajánlott a köles heti többszöri, de legalább egyszeri fogyasztása. Testsúlycsökkentő csodaszernek is nevezik, mivel teltségérzetet érezhetünk fogyasztása után. A szénhidrátok felszívódási folyamatának gyorsaságát mérséklik, így cukorbetegeknek is ajánlott a gyakori fogyasztása. Csonttörés esetén azt mondják, fogyasszunk minden nap kölest, gyorsítja a gyógyulást, valamint gyulladáscsökkentő szerepe is van. Mindemellett teljes értékű fehérjeforrás, s akik azon sopánkodnának, hogy fehérjét igazán csak hús által lehet bevinni szervezetünkbe, máris itt van egy növény, amely segíthet ezt megvétózni. Különösen gazdag a B-vitaminok tekintetében, mint B1, B2, B6, B17 és pantoténsavban, valamint fluort, ként, foszfort, vasat, magnéziumot, káliumot, cinket is tartalmaz. Kovasav tartalma által az érelmeszesedés folyamatát megakadályozza és segít az érfalak rugalmasságának visszaállításában. Még ódákat lehetne róla zengeni, de ha az ember elég bölcs, és valóban javítani akar életminőségén, életmódján, akkor (ha eddig nem tette) beiktatja étrendjébe a kölest (akár heti egyszeri alkalommal).

Sokan úgy gondolják, "én megszoktam az eddigi táplálkozási módomat, én ugyan nem változtatok". Mindenkinek meleg szívvel ajánlom, mielőbb kezdje el, ha egészséges(ebb) életet akar élni. Végül is nem mindegy, hogy életünk (hátralévő) idejét betegségektől szenvedve, vagy azokat megelőzve, javítva éljük le. Miért ne lépnénk a változás útjára és próbálnánk ki például a kölest étrendükbe beépíteni? Lehetőségünk van győzni. Vagy engedjük inkább - kényelemből, megszokásból, stb - hogy eddigi szokásaink miatt a betegségek győzzenek le bennünket?!

Íme egy újabb recept, ami bemutatja, hogy lehet finom ételt készíteni a kölessel:

A recept:

Hozzávalók:

  • 30 dkg köles
  • 50 dkg vegyes zöldség (brokkoli, kukorica, répa, borsó, paprika)
  • 1 lilahagyma
  • 2-3 dl növényi tej
  • kevés szerecsendió
  • ételízesítő
  • olaj vagy kókuszzsír

 

Elkészítés:

A kölest, miután alaposan átmostuk, háromszoros mennyiségű vízben egy kevés ételízesítővel 20 perc alatt megfőzzük. (Nem kell keverni.) Közben a zöldségeket is megtisztítjuk és kevés vízen, szintén ételízesítővel picit megszórva nem túl puhára pároljuk. (Paprika kivételével.)

Egy tűzálló tálat olajjal vagy kókuszzsírral kikenünk és egy sor kölest, egy sor gazdag "zöldköretet" fektetünk a tálba. Addig ismételjük, míg a tűzálló tál betelik vele. A legfelső réteg természetesen zöldséges lesz. Ennek a tetejére lila hagyma karikákat teszünk. Majd az egész zöldséges-köleses tálat egy kevés ételízesítővel és szerecsendióval ízesített növényi tejjel (pl: szezámtej) felöntjük. A tálat egy tepsibe tesszük és így kezdjük el sütni. Ha a növényi tej "kibugyogna" sütés közben, akkor nem a sütőnk aljára, hanem a tepsibe csepeg. Kb. 30 perc alatt készre sütjük. Nagyon finom vegán ebéd lesz belőle. De ami fontosabb, hogy a kölesnek hála jót teszünk szervezetünkkel a köles fogyasztásával.

zöldséges r.köles.jpg z.rakott köles.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://vegalife.blog.hu/api/trackback/id/tr595251000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Veganya 2013.04.29. 14:46:54

Szia, nézz be hozzám, egy díjat szeretnék továbbadni Neked, ha elfogadod.:)
Eszter

VegaLife 2013.04.29. 16:15:17

@Veganya: Naná, hogy elfogadom. :) köszönöm! :)

Bridget 2013.04.29. 21:27:20

(1 db, ki is javítottam.)
A köles "reklámozásával" nagyon egyet tudok érteni, jól teszi az ember, hogy többet fogyaszt belőle.
Ez pedig biztosan finom volt.

Bernadett Karácsony 2015.01.18. 22:50:12

Multkor jottem a novenyi tej receptjeert, es "leragadtam" a tobbi receptet nezegetni. Megcsinaltam a rakott kolest, igaz, kicsit felturbozva, mert mi nem vagyunk vegetarianusok, igy kerult bele nemi daralt hus. Mennyei lett, bar a ferjem fenntartassal kezelte a kolest, szep mennyiseget betermelt. :) Mar meg is vettem a kovetkezo adag hantolt kolest, azt tervezem, hetente egyszer legalabb beiktatok valamit belole. Nem tudom, eddig miert nem kerult az asztalra... Szoval, ismet koszonom az otletet! Annyi jo recept van, nem gyozok valogatni. :)
A holnapi probalkozas a rakott tok lesz, szerintem nem lehet vele mellenyulni, a tok mindenhogy finom.

VegaLife 2015.01.25. 08:12:48

@Bernadett Karácsony: Ezzel a kommenteddel is örömet szereztél. Milyen nagyszerű, hogy bevezeted a kölest a mindennapi étkezésetekbe! :) Jó tudni, hogy mások is elkészítik az ételeket a blogomról. Örülök, hogy változatosabb lesz/lett így a táplálkozásotok. Sok sikert a további alkotásaidhoz! :)
süti beállítások módosítása